Wij hebben beleggen naar kleine, onontdekte aandelen meer dan eens uitgelegd als het vissen in een kleine vijver, waar niemand interesse in heeft. De meeste beleggers, gaan graag voor de grote vis. De Heinekens, Apples en Unilevers van deze wereld. Maar de meest interessante kansen, vind je vaak door op jacht te gaan naar de kleinere vissen.  

Er zijn genoeg redenen waarom kleinere bedrijven interessanter zijn dan grote jongens. Ten eerste, omdat de statistieken dat aangeven.

Smallcaps presteren ALTIJD beter dan largecaps, op de lange termijn.

Dat is logisch, want de groei is bij grote bedrijven veel minder. En een beurswaardering stijgt vooral, omdat de winst stijgt. Minder groei = minder winst = minder koerspotentieel.

Maar er is nog een reden.

Omdat veel beleggers op zoek zijn naar de grote vissen, zijn veel analisten ook gespecialiseerd in het analyseren van largecaps.

Dan is het verhaal van Paul Sonkin, portefeuillemanager bij Gabelli Funds (een van de grootste ter wereld), erg interessant om te lezen. Sonkin heeft tegen Reuters gezegd:

Wij zijn altijd op zoek naar een edge. Als er minder analisten zijn die kijken naar een aandeel, is de kans op een verkeerde prijs veel groter‘.

Zijn portefeuille, bestaat dan ook voor ongeveer 15% uit aandelen die niet door analisten worden gevolgd.

Nu lijkt 15% niet direct heel veel, maar dat is in de vermogensbeheer wereld, ontzettend veel. En Gabelli is daar niet de enigste in.

Ook de top presterende fondsmanagers van Fidelity, Baron, Janus Henderson en Hodges Capital, geven allemaal aan dat er kansen liggen in het vinden van bedrijven die door bijna niemand worden gevolgd.

En er zijn dus veel meer fondsmanagers, die nu de niet-gecoverde aandelen ontdekken.  Dat is ook iets dat wij al maanden meegeven aan beleggers: kijk alsjeblieft naar aandelen, waar niemand nu naar kijkt.

Er zijn namelijk nog heel veel koopjes te doen, maar die vind je niet meer zo snel bij largecaps.

Dat is ook iets wat onze resultaten aangeven.

Hieronder zie je de resultaten die zijn gerealiseerd in de eerste helft van dit jaar. Dit zijn rendementen, die je vandaag de dag gewoon niet meer zo makkelijk kan realiseren bij grote aandelen.

Om bovenstaande resultaten even door te rekenen: wie al die posities met 1.000 euro had opgevolgd, zou nu nog net geen 2900 euro winst hebben gepakt.

En dat is directe winst (ongerealiseerde posities zitten hier dus nog niet bij).

Al dit soort posities, worden bij ons netjes bijgehouden in portefeuilles. Zo kan iedereen makkelijk volgen wat wij doen en blijven resultaten transparant.

Want daar zijn wij fier op: openheid van zaken. Natuurlijk kan niet altijd alles even goed gaan, en dat zie je ook aan bovenstaande resultaten. Er zitten af en toe verliezers tussen.

Dat hoort nu eenmaal bij beleggen. Maar wij doen er alles aan, om daar zo goed en duidelijk mogelijk over te communiceren. Dat is namelijk iets waar wij ook veel waarde aan hechten: duidelijke opvolging.

We begrijpen als geen ander, dat u belegt met echt geld en dat het dan een absolute MUST is om te weten wat er met dat geld gebeurd.

Daarom krijgen onze abonnees altijd veel updates. Iedere week houden wij beleggers op de hoogte van belangrijke gebeurtenissen in onze portefeuilles. Elk weekend, krijgen abonnees een update voorgeschoteld.

Daarnaast, krijgen abonnees iedere maand een maandrapport, met daarin een uitgebreid kijkje in onze keuken: hoe kijken wij nu naar de markt, en waar zien we kansen?

En een abonnement, is er al vanaf 59 euro.

Ook meedoen met smallcaps en net zoals de grote jongens een edge krijgen in kleinere bedrijven?

Abonneer op BeursBrink!

Foto Credit: iStock