(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag voor het eerste deze week met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,4 procent tot 523,71 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,1 procent.

De handelsdag stond grotendeels in het teken van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank. Uit de notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Reserve een dag eerder bleek dat binnen de Amerikaanse centrale bank nog altijd verdeeldheid bestaat over het tijdstip van een volgende renteverhoging. Daarnaast lijkt het waarschijnlijk dat de centrale bank tijdens de volgende bijeenkomst in september een besluit zal nemen over het tijdstip waarop gestart zal worden met het afbouwen van de balans van 4,5 biljoen dollar.

De Europese Centrale Bank, waar het verkrappen van het monetaire beleid nog moet aanvangen, heeft overwogen om bij de beleidsvergadering in juli de forward guidance aan te passen. Uiteindelijk werd besloten om deze guidance, die als leidraad voor het monetaire beleid geldt, te handhaven, omdat het consumentenprijspeil nog niet is waar die zijn moet en het huidige niveau aan stimuleringen volgens de ECB noodzakelijk is om op de gewenste inflatie op 2 procent te krijgen.

“Wat het meest opviel in de notulen van de Europese Centrale Bank was dat de centrale bank zeer terughoudend is met het aanpassen van het huidige beleid”, zei marktanalist Ron van der Does van IG. Daarbij redeneert de centrale bank op te moeten passen dat de euro niet te veel stijgt, wat suggereert dat de ECB de rente waarschijnlijk voor langere tijd laag zal houden. Van der Does stelde echter dat een eventuele stijging van de euro uiteindelijk ook het resultaat is van zwakke Amerikaanse data en een sterke Europese economie. “Per saldo reageerde de markt overigens nauwelijks op de publicatie”, concludeerde de analist.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat de werkloosheid in Nederland in juli verder is gedaald. Het werkloosheidspercentage noteerde op 4,8 procent. Tevens werd bekend dat het ondernemersvertrouwen, de sentimentsindicator voor ondernemend Nederland, in het tweede kwartaal met 15,9 op het hoogste niveau sinds het begin van de meting eind 2008 noteerde.

Inflatiecijfers uit de eurozone leverden geen verrassingen op en kwamen in juli uit conform voorlopige cijfers. Vorige maand stegen de consumentenprijzen met 1,3 procent op jaarbasis, wat gelijk was aan de inflatie in juni. De kerninflatie, dat wil zeggen zonder volatiele zaken als energie, voeding, alcohol en tabak, kwam conform een voorlopige prognose uit op 1,2 procent. In juni was dit nog 1,1 procent.

Het overschot op de handelsbalans van de eurozone is in juni op jaarbasis gedaald van 28,9 miljard euro vorig jaar naar 26,6 miljard euro dit jaar. In juni steeg de export van de eurozone met 3,9 procent op jaarbasis en de import met 6,2 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de Amerikaanse steunaanvragen vorige week zijn gedaald, terwijl de productie van de Amerikaanse industrie in juli op maandbasis steeg en de bedrijvigheid in de industrie in de regio Philadelphia in augustus toeneemt. Tot slot werd bekend dat de index van Amerikaanse leidende economische indicatoren in juli minder sterk is toegenomen dan een maand geleden. De index steeg in juli met 0,3 procent op maandbasis, tegen een stijging van 0,6 procent in juni.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een september-future West Texas Intermediate steeg 0,3 procent tot 46,94 dollar, terwijl een oktober-future Brent 1,0 procent hoger bewoog op 50,79 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1743. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1755 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1766 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 20 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Wolters Kluwer met een winst van 1,4 procent, gevolgd door RELX en Galapagos met winsten van achtereenvolgens 0,6 procent en 0,4 procent.

Boskalis verloor 2,8 procent, na publicatie van halfjaarcijfers voorbeurs.  Deze cijfers leverden een volatiel koersverloop op, waardoor het aandeel van rood, naar groen en weer terug naar rood ging. Het concern eindigde de handelsdag als sterkste daler van de hoofdfondsen. De maritieme dienstverlener behaalde in de eerste helft van 2017 flink lagere resultaten, wat ook werd verwacht. De Papendrechtse onderneming gaf opnieuw aan dat het algemene marktbeeld niet wezenlijk is veranderd, maar dat de trends op lange termijn positief blijven. KBC Securities en NIBC bleken ietwat teleurgesteld, onder meer in de outlook en over de ontwikkelingen bij Offshore. Volgens KBC deed de baggertak het evenwel beter dan voorzien, met daarbij ook nog eens een “veelbelovende” orderinstroom.

NN daalde 0,4 procent. De verzekeraar behaalde in het tweede kwartaal een hoger operationeel resultaat en zag de solvabiliteit op kwartaalbasis verbeteren. Bij de Nederlandse levensverzekeringentak was sprake van een stijging van het operationeel resultaat, terwijl de schadetak juist een verlies boekte. Met name de solvabiliteit was sterk, aldus KBC. “Nu de zorgen over de solvabiliteit naar de achtergrond verschuiven, zou er weer kapitaal kunnen terugvloeien naar aandeelhouders na een succesvolle integratie van Delta Lloyd, aldus analist Matthias de Wit van KBC.

ABN AMRO verloor 0,7 procent, nadat UBS het koersdoel licht verhoogde van 25,60 naar 25,80 en het advies op Kopen handhaafde. Ook komt er, zo meldde ABN AMRO zelf, schot in de zaak om gedupeerde mkb-klanten met rentederivaten schadeloos te stellen.

Aegon is een strategische samenwerking aangegaan met het online leenplatform Funding Circle voor het verstrekken van leningen aan Britse klein- en middenbedrijven. Het aandeel daalde 1,5 procent.

KPN noteerde 0,1 procent hoger, nadat ING het koersdoel verhoogde van 3,20 naar 3,40 euro met een ongewijzigd koopadvies.  

Van de Midkap-fondsen was Arcaids met een winst van 3,0 procent de sterkste stijger. Fug

Fugro steeg  1,4 procent. Daarmee eindigde de bodemonderzoeker als de op één na sterkste stijger van de AMX-fondsen. In een toelichting aan ABM Financial News zei CEO Peter Berdowski van Boskalis dat er op dit moment niet wordt gekeken naar Fugro, nadat een een eerdere overnamepoging strandde. De topman noemde een eventuele overnameprijs van destijds 18 euro per aandeel “echt ridicuul”. Evenwel van een gesloten boek met betrekking tot de bodemonderzoeker wilde de CEO ook weer niet spreken.

JPMorgan Cazenove verlaagde het advies voor Wereldhave van Overwogen naar Neutraal en het koersdoel ging van 55,00 naar 48,00 euro, vanwege de zwakke winstvooruitzichten, na teleurstellende operationele prestaties in Frankrijk. Het aandeel verloor 1,1 procent en eindigde de handelsdag als sterkste daler van de Midkap-fondsen.

TKH verloor 1,0 procent, nadat KBC Securities het koersdoel verlaagde van 53,00 naar 52,00 euro bij een ongewijzigd koopadvies.

Van de kleinere fondsen was ForFarmers met een verlies van 7,0 procent de sterkste daler. Het veevoerbedrijf verwacht dat het resultaat in de tweede jaarhelft vermoedelijk minder sterk zal stijgen dan in het eerste halfjaar, onder meer door de fosfaatmaatregelen in de melkveesector en een herstel in het Verenigd Koninkrijk dat langer op zich laat wachten dan voorzien. KBC Securities zette ForFarmers vanochtend op de verkooplijst, na de sterke koersprestatie in de afgelopen periode en na een verlaging van de verwachtingen voor de rest van het jaar. NIBC sprak van een wisselvallige outlook.  

Kendrion steeg 5,1 procent. ING verhoogde het koersdoel van 30,00 naar 40,00 euro, een dag na de kwartaalresultaten, bij een ongewijzigd koopadvies. Het aandeel was de sterkste stijger van de AScX-fondsen.

Kiadis sloot 0,1 procent lager, na het nieuws dat de biofarmaceut een kredietfaciliteit heeft afgesloten van maximaal 15 miljoen euro.

AND International Publishers zag de resultaten in het eerste halfjaar van 2017 onder druk staan, nadat grote deals uitbleven. AND realiseerde een omzet van 0,9 miljoen euro, hetgeen veel minder was dan de 6,1 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Onder de streep restte een verlies van 0,8 miljoen euro, terwijl in de eerste zes maanden van 2016 nog een winst van 3,2 miljoen euro werd gerealiseerd. Over de outlook was het concern onzeker en er werd geen concrete financiële verwachting uitgesproken. Het aandeel daalde 18,7 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent  lager op 2.455,64 punten. De Dow Jones index daalde 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,7 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.