Een belegging in een andere valuta kan er voor zorgen dat u ook geconfronteerd wordt met een valutaresultaat. Met name dit jaar speelt dat een belangrijke rol nu de euro in relatief korte tijd al flink wat terrein heeft weten te winnen ten opzichte van de dollar. Wij brengen het belang van het valutaresultaat in beeld.

Op geopolitiek gebied kunnen we stellen dat we in een angstige tijd zijn beland. De Verenigde Staten en Noord-Korea zijn met elkaar in een heftige strijd beland die zelfs kan uitgroeien tot een grote nucleaire oorlog. Toch is daar niets van te merken als we een blik werpen op de beurskoersen. Binnen de valutamarkt hebben er de afgelopen maanden wel wat verschuivingen plaatsgevonden. Zo staat de EUR/USD op dit moment meer dan 13% hoger dan bij de slotstand van 2016 het geval was.

Onderschat het belang van valutarisico niet

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien hoe belangrijk de rol van valutarisico is. Was u immers een Amerikaanse belegger geweest en had u geïnvesteerd in de Stoxx 600 index (Europese index), dan had u op dit moment te maken met aanzienlijk hogere winst dan een Europese belegger. En dat heeft te maken met het feit dat uw investering in euro’s teruggerekend naar dollars op dit moment veel meer waard is als gevolg van de waardestijging van de euro.

Deze grafiek maakt duidelijk hoe belangrijk het is om u eventueel te beschermen tegen een valutarisico. Als u dat niet doet, dan kan het valutarisico er voor zorgen dat u alsnog op de blaren moet zitten.