Nog te weinig beleggers begrijpen de impact van de gebeurtenissen op de goudmarkt van de laatste weken. Ze zien de goudprijs wel stijgen, maar geloven er nog steeds niet in. Daarom dat we vandaag eens niet te veel woorden vuil maken, maar de grafieken laten spreken. Want een trend kan je maar best volgen, dat doet het slimme geld ook.

Om te beginnen kijken we naar de goudprijs. De goudprijs is de belangrijkste bron van inkomsten voor goudmijnaandelen. Hoe hoger de goudprijs, hoe hoger de marge, hoe groter de winst.

Goudmijnaandelen hebben van de berenmarkt van de laatste jaren geleerd om de kosten onder controle te houden. Je mag bij de beste goudmijnaandelen dan ook een stevige hefboom verwachten wanneer de goudprijs stijgt.

En de goudprijs zit in een stevige opwaartse trend.

Er liggen nog wat weerstanden boven dit niveau, maar de toon is alvast gezet: omhoog.

<< De ULTIEME Goudgids >>

Goud vs Aandelen

Nu zegt een stijging van de goudprijs natuurlijk ook niet alles. Maar wanneer we naar de verhouding kijken van de goudprijs ten opzichte van aandelen, dan zien we daar ook een uitbraak uit een dalende trend.

Je kan duidelijk zien dat er sinds begin dit jaar een bodemvorming bezig is in de verhouding tussen goud en aandelen. En na de recente stijging sinds begin juli, is de dalende trend doorbroken.

Dat wil zeggen dat de kan groot is dat vanaf nu de goudprijs beter gaat presteren dan aandelen.

Goudmijnaandelen

Goudmijnaandelen zaten sinds 2011 in een diepe crisis. Daar kwam begin 2016 een einde aan. Maar de onderwaardering is nog lang niet weggewerkt. Dat zien we vooral in de verhouding van goudmijnaandelen ten opzichte van goud.

Sinds begin deze eeuw verhouden goudmijnaandelen zich ten opzichte van goud met een gemiddelde ratio van 0,30. Het dieptepunt lag begin 2016 onder 0,10 maar vandaag staat deze ratio nog altijd maar op 0,16.

Dit is nog steeds minder dan tijdens de financiële crisis en bijna de helft van de historische waardering. Met andere woorden, goudmijnaandelen moeten aan de huidige goudprijs zelfs nog verdubbelen om aan een gemiddelde waardering te komen van de laatste 17 jaar.

Wanneer we teruggaan naar dezelfde verhouding van 2004 en 2006/07 toen goudmijnaandelen overgewaardeerd waren, moeten goudmijnaandelen gemiddeld al 300% stijgen.

Iedereen beslist natuurlijk zelf wat hij doet met zijn geld en in welke aandelen hij belegt. Maar de meest succesvolle beleggers kijken altijd naar aandelen met het meeste potentieel en het minste risico. Dat noemt men een asymmetrische belegging.

Als er een groep aandelen daarvoor in aanmerking komt vandaag, dan zijn het wel goudmijnaandelen.

Blijf op de hoogte van alle beurs- en edelmetalennieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!