(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag verdeeld gesloten, nadat de Bank of England en Amerikaanse inflatiecijfers geen duidelijke richting boden aan beleggers. 

De AEX index steeg 0,1 procent tot 529,34 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,1 procent. 

De markt had het vizier aan begin van de middag gericht op de Bank of England, die zoals verwacht de rente ongemoeid liet. De centrale bank waarschuwde wel dat daar verandering in kan komen, nu de inflatie binnenkort tot boven 3 procent kan oplopen en voor de komende drie jaar een niveau boven de gewenste 2 procent wordt voorzien. Econoom James Knightley van ING denkt dat een renteverhoging echter niet per se de start markeert van een serie verhogingen.

 Oliegerelateerde fondsen waren donderdag opnieuw in trek op het Damrak, met winsten voor bedrijven als Royal Dutch Shell, SBM Offshore, Fugro en Brunel International. Uitspraken van deze bedrijven bieden voorzichtige eerste tekenen van herstel in deze sector, of “groene scheuten”, zoals portefeuillemanager Albert Jellema van ProBeleggen zei.

Op de Amsterdamse beurs leek het aandeel AholdDelhaize ’s ochtends een sprong omhoog te maken, maar de winst kalfde af in de middag, “toen de Amerikaanse beleggers wakker werden. Die zitten duidelijk nog meer in de verkoopmodus”, aldus Jellema.  

De supermarktketen, die een groot deel van zijn winst uit Amerika haalt, stond de afgelopen tijd onder druk door een spervuur van berichten over toegenomen concurrentie in de VS na de overname van sectorgenoot Whole Foods door internetreus Amazon.com.

Cijfers later in de middag wezen erop dat de Amerikaanse inflatie aantrekt. De consumentenprijzen in augustus stegen met 0,4 procent, waar economen rekenden op 0,3 procent.  Verder bleken de wekelijkse steunaanvragen in de VS met 14.000 te zijn gedaald tot 284.000, waar economen uitgingen van een beperkte stijging tot 305.000 aanvragen.

Op economisch gebied zag Jellema nog een rapport langskomen van ABN AMRO, waar economen hun groeiraming voor de Nederlandse economie dit jaar verhoogden tot meer dan 3 procent, na een uitzonderlijk sterk tweede kwartaal. “De economische groei lijkt dus best in orde”, zei Jellema.

ADP meldde dat de groei van de werkgelegenheid in Nederland verder vertraagt, tot 1.900 banen in augustus, na een groei met 10.000 banen in juli en een piek van 36.400 banen die erbij kwamen in april.

De markt kreeg voorbeurs al een reeks macro-data te verwerken uit Azië. De industriële productie in Japan daalde op maandbasis, terwijl de detailhandelsverkopen in China in augustus minder hard stegen dan een maand eerder en ook de groei van de industriële productie in augustus vertraagde.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een oktober-future West Texas Intermediate steeg 1,9 procent tot 50,21 dollar, terwijl een november-future Brent 1,1 procent hoger bewoog op 55,76 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,1883. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1894 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1884 op de borden. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 18 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door SBM Offshore met een winst van 1,5 procent. Dit had volgens Jellema te maken met de hogere olieprijs en een positiever sentiment over de oliesector en aanverwante bedrijven. Ook Shell won terrein, met een stijging van een procent, evenals Midkapper Fugro en smallcapfonds Brunel die respectievelijk 0,9 en 1,7 procent stegen. Fugro maakte onlangs melding van iets hogere prijzen die het bedrijf kan rekenen terwijl detacheerder Brunel, die de inkomsten uit de olie-industrie geheel zag verdampen, weer enig herstel van de markt ziet.

Aegon was de grootste daler onder de hoofdfondsen met een verlies van 2,5 procent, nadat Société Générale het aandeel van de kooplijst haalde en het koersdoel neerwaarts bijstelde van 6,20 naar 5,00 euro. Volgens de Franse bank dreigt Aegon relatief veel last te krijgen van een duurdere euro, terwijl de sterftecijfers in de Verenigde Staten, waar Aegon de bulk van zijn winst vandaan haalt, een ongunstige trend laten zien.

ING Groep meldde in Duitsland te gaan samenwerken met Scalable Capital, die een app heeft waarmee Duitse klanten van ING straks hun belegde vermogen vanaf 10.000 euro geheel zelf kunnen beheren op de computer of de mobiele telefoon. Het aandeel won 0,3 procent.

Philips steeg 0,3 procent. Een beroep van het bedrijf tegen een kartelboete werd afgewezen.

Unilever verloor 0,3 procent. Het Brits-Nederlandse concern kijkt naar eventuele overnamekandidaten in Zuidoost-Azië en Australië, zei Pier Luigi Sigismondi, die verantwoordelijk is voor deze regio, in een interview met Bloomberg. 

Bij de Midkapfondsen was Flow Traders met een winst van 1,2 procent de sterkste stijger, gevolgd door Fugro, zoals gezegd met een winst van 0,8 procent.

WDP was met een verlies van 1,5 procent de sterkste daler, nadat het vastgoedconcern voor ruim 16 miljoen aan nieuwe aandelen plaatste ter financiering van een industriële locatie.

ASR Nederland daalde 1,0 procent, nadat de Nederlandse Staat zijn resterende belang van ruim 30 miljoen aandelen in de verzekeraar verkocht voor 33,75 euro per stuk. ING verhoogde het koersdoel van 37,50 naar 39,00 euro, tevreden dat de verzekeraar zijn solide balans aan het werk zet met de overname van Generali’s Nederlandse activiteiten. Morgan Stanley voorziet 6 procent meer winst als gevolg van de overname vanaf 2019, maar handhaafde het koersdoel omdat de ruime kaspositie door de overname afneemt. 

Onder de kleinere fondsen was Sif Group in trek met een winst van 4,5 procent. Een presentatie tijdens een beleggersdag van ABN AMRO viel blijkbaar goed bij beleggers, zei Jellema.

Kendrion was een goede tweede met winst van 2,9 procent. Probiodrug en AMG waren met verliezen van circa 2 procent de grootste dalers.

Fagron eindigde 0,7 procent lager. Grootaandeelhouder Mark Coucke verkocht tussen 5 en 8 september voor bijna 6 miljoen euro aan Fagron-stukken.

Op de lokale markt sprong het aandeel van kaartenmaker AND International Publishers omhoog, nadat het Financieele Dagblad een interview met de topman plaatste waarin deze zijn bedrijf afschilderde als een geduchte rivaal voor de veel grotere kaartenmakers TomTom en Here. In samenwerking met Continental, zou AND veel sneller en goedkoper digitale kaarten kunnen maken. Het aandeel won meer dan 19 procent. Jellema zei niet direct overtuigd te zijn door het optimisme van de AND-topman, wiens bedrijf qua marktkapitalisatie vooralsnog ver achterblijft bij zijn rivalen.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 2.496,00 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.