(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een neutrale opening tegemoet. Wall Street sloot donderdagavond vlak, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend een verdeeld beeld laten zien.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent. Donderdag sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak op een tamme beursdag nog 0,1 procent hoger op 529,34 punten. Verliezen voor verzekeraars werden afgewisseld met winsten voor oliegerelateerde waarden.

Wall Street sloot donderdag verdeeld. Met een plusje van 0,2 procent kwam er voor de Dow Jones index wel een nieuwe recordstand op de borden. Hoofdgraadmeter S&P 500 sloot daarnaast 0,1 procent lager, na donderdag nog nipt de hoogste stand ooit te hebben aangescherpt. Techbeurs Nasdaq verloor een half procent. 

Op macro-economisch vlak werd uitgekeken naar inflatiecijfers. In augustus bleken de prijzen met 0,4 procent op maandbasis te zijn gestegen, terwijl een inflatie van 0,3 procent was verwacht. De inflatie op jaarbasis bedroeg 1,9 procent, waarmee de inflatie redelijk op het door de Federal Reserve gewenste niveau uitkomt.

Nabeurs rapporteerde softwaregigant Oracle over het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winstsprong van ruim 20 procent naar 2,2 miljard. Groei boekte Oracle opnieuw vooral met clouddiensten. De omzet uit deze activiteiten steeg op jaarbasis met liefst 51 procent naar 1,5 miljard dollar. Het aandeel Oracle sloot donderdag in de reguliere handel op een nieuw recordniveau, bij een stijging van 0,1 procent. In de elektronische handel nabeurs kwam daar nog eens circa twee procent boven op.

Vandaag worden de Amerikaanse detailhandelsverkopen over augustus vrijgegeven, voor de markt een belangrijke indicator voor de staat van de Amerikaanse economie. Ook verschijnen data over de industriële productie en het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse olieprijs steeg donderdag tot boven de 50 dollar, maar sloot daar net onder. Een oktober-future West Texas Intermediate won op een settlement van 49,89 dollar uiteindelijk 1,2 procent. De markt leek optimistisch over de verwachte sterkere vraag naar olie wereldwijd. Zowel de OPEC als het Internationaal Energieagentschap toonden zich deze week positiever daarover, net als over de gemaakte productie-afspraken om de output in te perken.

De euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1912, ten opzichte van een stand van 1,1890 bij het sluiten van de Europese beurzen donderdag.

Aziatische beleggers werden vanochtend opgeschrikt door een nieuwe provocatie van Noord-Korea. Pyongyang lanceerde een middellange afstandsraket die over Japans grondgebied vloog en vervolgens in zee neerstortte. De raket legde naar verluidt een afstand van 3.700 kilometer af. De valutamarkten stabiliseerden evenwel al weer snel na het nieuws. 

“De reactie op financiële markten was dit keer kortstondig en het lijkt erop dat beleggers er enigszins aan gewend raken en deze minder dreigend interpreteren”, aldus analist Ron van der Does van IG. Tokio en Hong Kong noteerden in groen, terwijl de beurzen in Shanghai en Sydney juist terrein prijs gaven.

Bedrijfsnieuws

De Nederlandse verkocht heeft een pluk aandelen ABN AMRO tegen 23,50 euro per stuk, een korting van nog geen twee procent. Nederland verkocht een belang van circa 7 procent, ofwel 65 miljoen aandelen, waardoor het belang in ABN AMRO daalde van 63 naar 56 procent. De opbrengst van de verkoop van 7 procent is circa 1,5 miljard euro. 

Door het ingrijpen van Oezbekistan op de valutamarkt voelde Veon zich gedwongen een waarschuwing af te geven. Veon denkt dat de omzet met 300 miljoen tot 350 miljoen dollar zal dalen en de onderliggende EBITDA met 175 miljoen tot 225 miljoen dollar. Afgezet tegen de resultaten die in 2016 werden behaald, gaat het om ongeveer 3,5 procent van de omzet en 5,5 procent van het onderliggende bedrijfsresultaat. Ook kondigde Veon een nieuwe CFO aan.

Marc Coucke verkocht via zijn investeringsvehikel Alychlo nog eens 100.000 aandelen Fagron voor 12,45 euro per stuk. Tussen 5 en 8 september verkocht Coucke al 461.446 aandelen Fagron voor in totaal 5,8 miljoen euro. 

Sandd meldde concurrent Van Straaten Post te hebben overgenomen zonder financiële details van de transactie vrij te geven. Sandd, concurrent van PostNL, heeft na de overname een verwachte omzet van circa 195 miljoen in 2017 en ruim 20.000 medewerkers.

Slotstanden Wall Street

Met een plus van 0,2 procent kwam er voor de Dow Jones index donderdag een nieuwe recordstand van 22.203,48 punten op de borden. De S&P 500 sloot wel 0,1 procent lager op 2.495,62 punten en techbeurs Nasdaq leverde 0,5 procent in op 6.429,08 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.