(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen sloten vrijdag lager. De AEX index daalde 0,5 procent tot 526,78 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent liet optekenen maar de AScX 0,1 procent steeg.

Noord-Korea kwam weer in beeld nadat voor de tweede keer in een maand tijd een raket werd afgevuurd, wat laat zien dat Pyongyang zich weinig aantrekt van de internationale pogingen om het land aan banden te leggen. De impact leek echter mee te vallen voor het sentiment op de financiele markten. 

Ook kwam halverwege de ochtend nieuws naar buiten over een explosie in een metrostation in Londen. Er bleken geen doden te zijn gevallen. Instanties spraken over een terroristische aanslag.

“Daarnaast is vrijdag een grote expiratie-dag en maakt de markt zich op voor de start van het cijferseizoen over twee weken”, zei vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB Westerterp. 

Uit Amerika kwam een reeks van indicatoren. Zo werd bekend dat de detailhandelsverkopen in augustus zijn gedaald met 0,2 procent. De New York Fed meldde dat de bedrijvigheid in de maakindustrie in de Amerikaanse deelstaat New York in september redelijk is blijven liggen maar wel licht afgenomen ten opzichte van augustus. De productie in de Amerikaanse industrie bleek in augustus te zijn gedaald met 0,9 procent. Dit kwam onder meer door de impact van orkaan Harvey eind augustus.

Amerikaanse consumenten bleken minder vertrouwen te hebben gekregen in september in de verwachtingen voor de Amerikaanse economie. De voorlopige index van de Universiteit van Michigan daalde vooral daarom van 96,8 eind augustus naar 95,3 halverwege deze maand. De deelindicator voor de huidige toestand van de economie kwam echter hoger uit. Bedrijfsvoorraden waren licht gedaald in juli.

Op macro-economisch vlak werd vrijdagochtend al bekend dat het overschot op de handelsbalans van de eurozone in juli op jaarbasis is gedaald, ondanks een stijging van de export met ruim 6 procent. De import daalde met 8,2 procent. De arbeidskosten in de eurozone zijn in het tweede kwartaal harder gestegen dan in de voorgaande drie maanden. 

Olie noteerde vrijdag verdeeld. Een oktober-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent tot 49,80 dollar, terwijl een november-future Brent 0,2 procent steeg op 55,56 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1957. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1921 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1919 op de borden. Het Britse pond steeg verder door ten opzichte van de dollar vanwege de toegenomen verwachting dat de Bank of England de rente in de komende maanden zal verhogen.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten slechts 5 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Unilever met een winst van 0,5 procent, gevolgd door Aalberts en AkzoNobel met winsten van respectievelijk 0,3 procent en 0,2 procent. Galapagos was met een verlies van 2,1 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen.

Philips publiceerde de testresultaten van een onderzoek naar de effectiviteit van zijn behandeling tegen bloedvatvernauwing, genaamd Stellarex. Het aandeel Philips verloor 0,2 procent.

Persbureau Bloomberg schreef dat Unibail-Rodamco voert gesprekken om een kantoorgebouw in Parijs te verkopen aan vermogensbeheerder Amundi. Het aandeel Unibail-Rodamco daalde 1,1 procent. 

ABN AMRO verloor 0,7 procent. De Nederlandse Staat verkocht een pluk aandelen ABN AMRO tegen 23,50 euro per stuk, een korting van nog geen twee procent. Het ging om een belang van circa 7 procent, ofwel 65 miljoen aandelen, waardoor het belang in de staatsbank daalde van 63 naar 56 procent. De opbrengst van de verkoop van 7 procent is circa 1,5 miljard euro.  

Altice zakte 0,1 procent, nadat Bryan Garnier het koersdoel verlaagde van 23,70 naar 22,80, maar het koopadvies voor de kabelaar wel handhaafde. De analist doorliep zijn taxaties nog eens, na een recente stroom aan nieuwsfeiten, zoals de aankoop van sportrechten, prijsstijgingen, maar ook geruchten over bijvoorbeeld een overname van Charter en de zwakkere dollar.

PostNL was van de Midkapfondsen de sterkste stijger. Het aandeel won 2,1 procent, nadat Goldman Sachs het aandeel op de kooplijst zette en het koersdoel verhoogde van 4,50 naar 4,70 euro. Dit gebeurde na de recente scherpe terugval van de aandelenkoers. Sectorgenoot Sandd meldde concurrent Van Straaten Post te hebben overgenomen zonder financiële details van de transactie vrij te geven. Sandd, concurrent van PostNL, heeft na de overname een verwachte omzet van circa 195 miljoen in 2017 en ruim 20.000 medewerkers.

De grootste daler in de AMX was TKH Group met een verlies van 1,6 procent. 

Van de kleinere fondsen kon Sif Holding rekenen op de aandacht van beleggers. De markt voor windmolenparken op zee krijgt mogelijk een zetje in de rug nadat een drietal Britse projecten tegen substantieel lagere prijzen werden gegund. Dit bleek uit een rondvraag van ABM Financial News. Dit biedt kansen voor Sif, zei de Roermondse funderingsspecialist ook zelf. Het aandeel steeg 3,3 procent, waarmee het concern de sterkste stijger was van de kleinere fondsen.

Marc Coucke verkocht via zijn investeringsvehikel Alychlo nog eens 100.000 aandelen Fagron voor 12,45 euro per stuk. Tussen 5 en 8 september verkocht Coucke al 461.446 aandelen Fagron voor in totaal 5,8 miljoen euro. Het aandeel verloor 1,1 procent.

Lavide Holding schreef in de eerste zes maanden van 2017 opnieuw rode cijfers. Het aandeel sloot vlak. Veon eindigde ook ongewijzigd, nadat het concern meldde dat het ingrijpen van Oezbekistan op de valutamarkt een flinke impact heeft op de resultaten van het concern. Zo zal de EBITDA onder druk komen staan, aangezien tarieven eerder werd vastgezet tegen een beduidend andere wisselkoers.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde Wall Street hoger. De S&P 500 index steeg 0,1 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.