Donald Trump wist in 2016 de verkiezingsoverwinning naar zich toe te halen en in mei 2017 wist Emmanuel Macron hetzelfde kunstje te evenaren. Beide heren hebben een behoorlijk grote invloed gehad op hun eigen valutamunt. En het is de moeite waard om deze invloed te bekijken.

De presidentiële carrière van Trump verloopt vooralsnog niet bepaald vlekkeloos. Sinds zijn aantreden, in januari 2017, heeft de president van de VS behoorlijk wat mensen in zijn harnas weten te jagen. Macron heeft de afgelopen weken ook te maken gehad met behoorlijk weerstand die afkomstig was van zijn eigen volk. De hervormingsplannen die Macron in gedachten heeft voor de Franse arbeidsmarkt zijn niet bij iedereen goed in de smaak gevallen.

Invloed van Trump en Macron in beeld gebracht

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Business Insider, is te zien dat beide mannen een behoorlijk grote invloed hebben gehad op de valutamarkt. Sinds het aantreden van Trump heeft de dollar een enorme duikvlucht genomen. Kort na dat moment wist de euro juist een stevige bodem neer te zetten.

De echte stijging bij de euro werd pas in gang gezet op het moment dat Macron de Franse verkiezingen wist te winnen. Deze overwinning wist er voor te zorgen dat het vertrouwen in het voortbestaan van de Europese Unie weer grotendeels terugkeerde. De dreiging van populistische partijen werd daardoor immers een stuk kleiner.

Beide mannen hebben dus behoorlijk wat invloed gehad op hun eigen munteenheden.