Men kan verwachten dat grondstoffen, die in de voorbije jaren flink achterop de gemiddelde beursstijging bleven, de komende maanden en jaren aan een inhaalrace kunnen beginnen. Grondstoffen waren immers zelden zo goedkoop versus de overige financiële activa. Wanneer het tij keert, wil je deze trend niet missen. Beleggers van het eerste uur kunnen er rijk mee worden. Dergelijke kansen bij grondstoffen krijg je maar eens om de 20 à 30 jaar.
Weinig sectoren zijn zo volatiel als grondstoffen. Dat komt door de zogenaamde boom-and-bust cyclussen. Dat betekent echter wel dat beleggers die investeren vlak voor een nieuwe boom-periode, enorme winsten kunnen behalen. En dat is nu net waar we vandaag staan. We gaan je nog meer vertellen. Ten opzichte van aandelen waren grondstoffen zelden of nooit zo goedkoop als vandaag. En het tij keert ALTIJD. Dit zijn kansen die niet vaak voorkomen in je leven.
Deze kans krijg je maar eens om de 20 à 30 jaar.
Grondstoffen gaan traditioneel door boom-and-bust periodes. Dat wil zeggen dat wanneer grondstofprijzen hoog staan, er fors wordt geïnvesteerd. (Boom) Dit zorgt voor overcapaciteit waardoor de prijzen dalen. Daarop vallen investeringen terug en ontstaat er na verloop van tijd een tekort. (Bust)
Dat zet dan een nieuwe prijsstijging in gang.
Vandaag bevinden we ons op het einde van een bust-periode en aan het begin van een nieuwe boom-periode.
Na 6 jaar van dalende grondstoffenprijzen en 8 jaar van stijgende aandelenkoersen zijn we nu opnieuw op een punt gekomen waarbij grondstoffen UITZONDERLIJK GOEDKOOP zijn ten opzichte van aandelen.
Zoals je kan zien op de volgende grafiek moeten we al terug gaan tot de jaren ‘30 en begin jaren ’70 van vorige eeuw om een onderwaardering zoals vandaag terug te vinden. Ook eind jaren ’90 was er sprake van een zware onderwaardering.
Om deze ratio terug te laten stijgen, zijn 4 scenario’s mogelijk:
- Grondstoffen stijgen terwijl aandelen niets doen (of minder snel stijgen)
- Grondstoffen doen niets, maar aandelen dalen
- Grondstoffen dalen, maar aandelen dalen sneller
- Grondstoffen stijgen en aandelen dalen
Hoe je het ook draait of keert, in alle mogelijk scenario’s ben je beter af met grondstoffen dan met aandelen.
De situatie vandaag is het beste vergelijkbaar met de situatie in de jaren ’70 en eind jaren ’90: een overgewaardeerde aandelenmarkt in combinatie met een berenmarkt in grondstoffen. In dat geval is scenario 4 het meest waarschijnlijke.
En de parallel gaat nog verder op.
Het losse monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank in de jaren ’60 en de jaren ’90 was verantwoordelijk voor de overgewaardeerde aandelenmarkt.
Ook de laatste 7 jaar hanteerde de Federal Reserve een bijzonder los monetair beleid. Dit is een van de voornaamste redenen geweest voor de huidige overwaardering.
Het meeste geld dat de Fed creëerde uit het niets, kwam op de financiële markten terecht, niet in de economie.
De combinatie van overgewaardeerde aandelen met een berenmarkt in grondstoffen is niet vanzelfsprekend. Deze kom je maar eens om de 20 à 30 jaar tegen. Maar nu is het weer zover.
Slimme beleggers kunnen daarom nu beter beginnen beleggen in grondstoffen.
Wanneer de aandelenmarkt bijvoorbeeld 30% daalt terwijl grondstoffen 150% stijgen, kan je als belegger een enorm verschil maken. Wie in aandelen blijft zitten, maakt van iedere 100 euro 70 euro. Wie in grondstoffen belegt, maakt van iedere 100 euro 250 euro. Dat is een verschil van maar liefst 180 euro op een belegging van 100 euro.
Bron: Slim Beleggen Nieuwsbrief + Vooruitblik Slim Beleggen 2018
Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.
Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>