(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Wall Street zat woensdagavond in de lift, nadat onder meer een belastingplan van de Amerikaanse president Donald Trump met instemming werd begroet.
Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. Woensdag sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak onder aanvoering van financiële waarden nog een half procent hoger op 531,09 punten. Ondanks de extreem lage volatiliteit van de afgelopen weken komt het jaarrecord van krap 538 punten voor de index nu binnen handbereik.
Een afgekoelde euro helpt sinds eind vorige week het Europese beurssentiment op peil te houden. De munt staat sinds maandag onder druk na de uitslag van de Duitse verkiezingen waarin bondskanselier Angela Merkel een vierde termijn zeker stelde, ondanks een sterke daling van de kiezerssteun.
De daling van de euro werd versterkt doordat voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve dinsdag de verwachtingen bevestigde dat de Amerikaanse centrale bank op koers ligt voor een renteverhoging voor het einde van het jaar.
Sinds afgelopen vrijdag is de euro gedaald van een niveau van 1,20 naar 1,1733 vanochtend, maar sommige analisten zien de koers niet verder omlaag gaan, aangezien de Europese Centrale Bank waarschijnlijk ook binnen afzienbare tijd de geldkraan langzaam zal gaan dichtdraaien, net zoals de Federal Reserve. “Dat alleen al zal voldoende zijn om de vraag naar de euro weer te stimuleren”, verwacht analist Konstantinos Anthis van ADS Securities.
De oplopende renteverwachtingen leidden tot een opleving bij de financiële waarden n Amerika. Op Wall Street waren onder meer Bank of America, dat 2,8 procent kon bijschrijven, en Citigroup, dat 2,3 procent aandikte, verantwoordelijk voor een winst van krap een half procent voor de S&P 500. Intradag scherpte de toonaangevende index zelfs zijn hoogste stand ooit aan.
Ook de uiteenzetting van de grote lijnen van Trumps belastingplan beïnvloedde het beurssentiment positief. Het plan, dat eerder al uitlekte via de Washington Post, voorziet onder meer in een verlaging van de winstbelasting voor bedrijven van 35 procent naar 20 procent, en een verlaging van de algemene belastingtarieven. Het is evenwel nog allerminst zeker of de plannen op een meerderheid in de senaat kunnen rekenen.
Beleggers zullen de ontwikkelingen in ieder geval met argusogen volgen. Een van de redenen waarom de aandelenmarkten dit jaar zo sterk zijn gestegen was juist het vooruitzicht van een nieuw belastingstelsel, die de economie in ieder geval op korte termijn een forse impuls kan geven.
De olieprijzen deden het woensdag rustig aan, na de snelle opmars van de afgelopen weken. Een november-future West Texas Intermediate steeg 0,3 procent tot 52,05 dollar, terwijl een december-future Brent juist 1,0 procent goedkoper werd op 57,35 dollar. Donderdagochtend leverden de olieprijzen weer iets in.
De Aziatische beurzen bleven vanochtend dichtbij huis. De Nikkei index in Tokio was de grootste stijger met een half procent, terwijl de beurs in Hong Kong 0,3 procent prijs gaf. In China was sprake van wat verkoopdruk onder beleggers die zich opmaken voor een week zonder handel. Volgende week zorgen diverse feestdagen in China ervoor dat de beurzen daar de deuren gesloten houden.
Europese beleggers kijken vandaag uit naar Spaanse en, met name, Duitse inflatiecijfers. In Amerika wordt daarnaast onder meer cijfers over de definitieve economische groei in het tweede kwartaal vrijgegeven.
Uit cijfers van onderzoeksbureau GfK bleek vanochtend reeds dat het consumentenvertrouwen in Duitsland in oktober iets is afgezwakt. De stand van 10,8 was lager dan de 10,9 in september en onder het niveau van 11,0 dat werd voorzien. GfK meet altijd een maand vooruit.
Bedrijfsnieuws
Moody’s verhoogde de kredietwaardigheid van ING Bank van A1 naar Aa3 en verlaagde daarbij de outlook naar stabiel, wat betekent dat er de komende maanden vermoedelijk geen nieuwe wijziging komt. De Amerikaanse kredietwaardigheidsbeoordelaar is positiever geworden vanwege de verwachting dat ING aanzienlijk extra kapitaal en schulden zal verwerven om verliezen te kunnen compenseren. Dit in reactie op de nieuwe eisen die de toezichthouder in 2019 stelt.
Goldman Sachs is gestart met het volgen van de Nederlandse verzekeraars Aegon, ASR Nederland en NN Group, waarbij deze laatste het favoriete aandeel van de Amerikaanse zakenbank is. De analisten zetten een koopadvies op NN Group met een koersdoel van 40,50 euro. Aegon werd op Neutraal gezet met een koersdoel van 5,20 euro en ASR Nederland werd op de verkooplijst geplaatst met een koersdoel van 30,00 euro.
ABN AMRO versterkte zijn kernkapitaal met een uitgifte van 1 miljard euro aan aanvullend Tier 1-kapitaal. De diep achtergestelde obligaties of ‘coco’s’, met een mechanisme van tijdelijke afschrijving op de hoofdsom om onverwachte verliezen te kunnen absorberen, leveren beleggers een couponrente op van 4,75 procent.
Deutsche Bank verlaagde zijn koersdoel voor Intertrust van 17,20 euro tot 15,60 euro. De bank rekent op een lagere autonome groei bij het trustkantoor en negatieve valuta-effecten.
Slotstanden Wall Street
De S&P 500-index steeg woensdag 0,4 procent tot 2.507,04 punten. De Dow Jones-index won 0,2 procent tot 22.340 punten en technologiebeurs Nasdaq Composite steeg 1,1 procent tot 6.453 punten.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.