Als we de economen mogen geloven dan zou de Bank of England op koers liggen om de volgende maand de rentestand op te trekken. Voor sommige beleggers zou dit als een complete verrassing komen, want de afgelopen tijd is veelal in het nieuws verschenen dat de Britse economie last heeft van het EU-referendum van vorig jaar. Tijdens dit referendum koos de meerderheid van de Britten voor uittreding uit de Europese Unie.

Tijdens de afgelopen dagen zijn er macrocijfers verschenen over de Britse economie. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de Britse economie inderdaad de afgelopen maanden wat momentum heeft verloren. Maar, het algehele PMI-cijfer noteert nog steeds boven de 50-lijn en dat impliceert groei.

Gaat er een Britse renteverhoging komen?

Volgens ING-econoom James Smith wil de Bank of England uit de noodmodus komen die vorig jaar van kracht ging toen bekend werd dat er een Brexit zou gaan komen. Daarnaast lijken de eerste Brexit-schokken nu wel te verdwijnen. Overigens zijn de economen het er wel over eens dat de kans klein is dat de Bank of England de komende 12 maanden nog vaker dan één keer de rente zal gaan optrekken.

Het is in ieder geval duidelijk dat de Brexit niet zonder gevolgen is gebleven. De uittreding is nog geen feit, maar de nare gevolgen zijn al wel goed te merken.