Wie binnen de 10 jaar wil stoppen met werken, moet financieel onafhankelijk worden. Financiële onafhankelijkheid is iets dat iedereen kan bereiken. Maar daarvoor moet je tijdelijk het leven hebben dat niemand wil leiden om daarna het leven te leiden dat iedereen wil hebben. Deze self-made miljonair onthult in 5 tips hoe je eraan moet beginnen.

Financiële onafhankelijkheid vereist een andere leven dan de meeste mensen. Je moet op korte termijn opofferingen maken die je op lange termijn veel gaan opbrengen. Grant Sabatier slaagde in zijn opzet naar financiële onafhankelijkheid in 6 jaar. Maar volgens deze self-made miljonair kan iedereen dit doen binnen de 10 jaar.

-1. Begin met eenvoudige wiskunde: hoeveel geld heb je écht nodig?

Grant Sabatier berekende dat 5% à 10% van zijn inkomen sparen niet voldoende was. Het zou hem 30 jaar kosten om ongeveer een half miljoen te hebben. Maar door inflatie en belastingen ben je over 30 jaar niet veel met een half miljoen. Hij berekende dat hij minstens 1,25 miljoen moest hebben om financieel onafhankelijk te worden.

Dit bedrag is voor iedereen anders. Maar het is waarschijnlijk veel meer dan je denkt. Een realistische berekening maken is noodzakelijk zodat je weet wat je moet doen.

-2. Focus op de 3 grootste kosten: huis, transport, voeding

Je moet weten waar je geld naartoe gaat in plaats van je af te vragen waar het gebleven is. Een budget bijhouden is dus essentieel. Maar wanneer je echt een verschil wil maken, moet je naar de 3 grootste kosten kijken.

Gemiddeld maken je huis, transport en voeding zo’n 70% van je uitgaven uit. Wanneer je hier fors op kan besparen, maak je pas echt een verschil in je budget.

-3. Extra verdienen om te beleggen

Terwijl geld besparen beperkt is, zijn extra inkomsten ongelimiteerd. Probeer te leven van 1 bepaalde inkomsten. Wanneer je daarnaast nog andere extra inkomsten kan aanboren, kan je dat geld volledig gebruiken om te beleggen. (zie punt 4)

-4. Beleg zo veel mogelijk

Het is de bedoeling dat jouw geld voor jou gaat werken. Dat gaat het beste door te beleggen. Je kan niet financieel onafhankelijk worden met een spaarrekening die minder dan 1% rente per jaar opbrengt. Begin zo snel mogelijk te beleggen en probeer daarna steeds meer te beleggen. Voor elk procent van je inkomen dat je meer kan beleggen, kan je een jaar eerder financieel onafhankelijk worden.

-5. Stap voor stap naar nieuwe gewoontes

De beste financiële handelingen moeten gewoontes worden, zodat je er niet meer over nadenkt wat je doet. Begin klein en laat de gewoontes het roer overnemen. Meer dan 1 miljoen sparen lijkt onbegonnen werk. Voor Grant Sabatier om 1,25 miljoen bij elkaar te krijgen, betekende 50 dollar per dag. Maar hij begon met 5 dollar per dag. Dat lijkt al minder onmogelijk. Maar door de gewoonte te kweken en het bedrag stelselmatig op te trekken, slaagde hij in zijn opzet.

Bron: Business Insider