Terwijl de Belgische overheid de laatste jaren de belastingen op dividend alleen maar verhoogde, doet de Nederlandse overheid het tegenovergestelde. Het nieuwe kabinet van Rutte III schat de belastingen op dividend zelfs volledig af. Dit kost de Nederlandse overheid €1,4 miljard, maar het is een zegen voor de bedrijven én de aandeelhouders.

Het nieuwe kabinet Rutte III (liberale VVD, christendemocratische CDA, links-liberale D66 en de ChristenUnie) wil de dividendbelasting van 15% volledig afschaffen. Dit bespaart de Nederlandse bedrijven veel rompslomp. En het maakt de bedrijven ook aantrekkelijker om in te investeren. In België daarentegen werd de dividendbelasting de laatste jaren opgetrokken tot 30%.

Nederlandse beleggers krijgen – vanaf 2019 – het uitgekeerde dividend van Nederlandse bedrijven dus volledig netto. Ook Belgische aandeelhouders van Nederlandse bedrijven zien hun netto dividend vanaf 2019 stijgen. Nu betalen Belgische aandeelhouders nog dubbel belastingen, 15% in Nederland én nog eens 30% in België. Dat eerste valt over enkele jaren dus weg.

Rutte III is ook van plan om de vennootschapsbelasting te verlagen naar 20%. Dit is nog lager dan het doel van de Belgische overheid die de vennootschapsbelasting wil verlagen naar 25%.

Lees hier hoe je het dividendrendement van Royal Dutch Shell kan verdrievoudigen >>