Volgens Coinranking zijn er vandaag de dag al meer dan 2.000 cryptomunten. En hoewel de cryptomarkt nog bijzonder jong  en onervaren is, lijkt het wel alsof de toekomst alleen nog maar uit cryptomunten zal bestaan. Zo zijn er die beweren dat Bitcoin goud zal vervangen. Maar zover zijn we nog lang niet, zegt Frank Holmes.

Holmes vergelijkt de cryptomarkt met de begindagen van het internet. Er zijn veel kandidaten om de wereld te veranderen, maar er zullen er slechts een kleine minderheid daarin slagen. Momenteel zijn Bitcoin en Ethereum de grootste kanshebbers, zegt Holmes, maar dat waren AOL en Yahoo! ook in de jaren ’90. Zelfs de vergelijking van Bitcoin met goud is een brug te ver.

Frank Holmes is benieuwd welke cryptomunten de nieuwe Amazon en Google van de cryptomarkt kunnen worden. Hij geeft vooral Ethereum een grote kans dankzij de Enterprise Ethereum Alliance (EEA). De EEA bevat al enkele grote en interessante namen als Credit Suisse, Intel, Microsoft en zelfs JPMorgan Chase.

Maar ook Bitcoin blijft interessant, alleen zal het niet zo snel goud vervangen als de meeste mensen denken.

Gelijkenissen tussen goud en Bitcoin

Beide activa zijn veilige havens, gedecentraliseerd en kunnen bijna overal ter wereld omgeruild worden. Transacties zijn voor beide anoniem en het aanbod is beperkt.

Maar goud gaat al duizenden jaren mee terwijl cryptomunten nog maar net komen kijken.

<< Eenvoudig 50 cryptomunten kopen en verkopen >>

Waarom Bitcoin (nog) geen goud is

Daarnaast heb je ook geen elektriciteit nodig om goud te verhandelen. Inwoners van het eiland Puerto Rico hebben op dit moment veel meer aan goud dan aan Bitcoin doordat het eiland geen stroomvoorzieningen meer heeft na de doortocht van de orkaan.

Puerto Rico is op een dag gedecimeerd naar een cash-only maatschappij waar diegene met goud of gouden juwelen het meest bruikbare geld hebben.

Daarnaast wordt goud nog altijd gebruikt in bepaalde sectoren als juwelen maar bijvoorbeeld ook als grondstof in elektronische toestellen. De goudmarkt is een van de meest liquide markten ter wereld. In Londen alleen wordt dagelijks zo’n $18 miljard verhandeld aan goud.

<< Download hier onze GRATIS Crypto Gids >>

De indrukwekkende opmars

Bitcoin heeft een grotere aantrekkingskracht op jongeren, maar veel minder met de status van veilige haven. De opmars van cryptomunten is indrukwekkend, zegt Holmes, maar het is nog lang niet zover dat het goud van de financiële tafel zal vegen.

Bron: Forbes