Chris Watling, chief executive bij Longview Economics, zegt dat de toekomst van de olieprijs afhangt van de evolutie van elektrische voertuigen. Hij ziet de olieprijs in de toekomst zelfs terugvallen tot $10 per vat indien Tesla en andere producenten hun potentieel ontplooien. “We mogen niet vergeten dat de wereld niet altijd rond olie draaide. En dat dingen veranderen.” – aldus Chris Watling.

Watling verwacht niet meteen een nieuwe oliecrash. Na de crash van 2016 lijkt de oliemarkt zelfs terug te stabiliseren rond het huidige niveau. Maar 2018 wordt een interessant jaar. In de 2e helft van 2018 komt meer dan waarschijnlijk Aramco naar de beurs. Het Saoedische oliebedrijf is het grootste ter wereld. De IPO kan de trigger zijn om investeringen in olie af te bouwen.

Ik denk dat ze Aramco snel naar de beurs moeten brengen, voor olie aan $10 per vat noteert. – Chris Watling.

 

De komende jaren zullen er steeds meer investeringen naar alternatieve energie vloeien in plaats van naar de oliesector. Aangezien 70% van het verbruik van olie met transport te maken heeft, is het bijzonder belangrijk om te zien wat er met elektrische voertuigen gaat gebeuren de komende jaren en decennia.

120 jaar geleden leefde de wereld niet van olie. Olie was niet altijd de drijvende grondstof van de wereldeconomie. Alternatieve energievormen winnen snelheid en dingen veranderen. – Chris Watling.

<< Ontdek hier de 6 grondstoffen van de toekomst >>

In 2016 werden net geen 700.000 elektrische voertuigen verkocht in de wereld. Dit komt overeen met 3 dagen aan verkopen van traditionele auto’s. Maar tegen 2025 moet het aantal verkochte elektrische voertuigen al rond 7 miljoen liggen.

Binnen 20 jaar een heel nieuwe wereld

Landen als China, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben al aangegeven de traditionele auto’s in de toekomst te bannen. India en Nederland hebben gelijkaardige plannen.

Rond 2038 zullen er meer elektrische voertuigen verkocht worden dan traditionele vervoermiddelen op olie. Want er is naast de Tesla’s van deze wereld ook nog de opmars van elektrische vrachtwagens en zelfs elektrische boten en vliegtuigen.

Er zullen nog lange tijd traditionele auto’s en voertuigen verkocht worden, maar de elektrische (r)evolutie is nog moeilijk te stoppen. En dat zal op langere termijn een belangrijke impact hebben op de olieprijs.