Het zal de meeste mensen onder ons niet verbazen als wij u vertellen dat er op dit moment sprake is van behoorlijk wat optimisme onder de beleggers. Als gevolg van de recordrace zijn investeerders zelfverzekerder geworden over de toekomstenkansen van de aandelenmarkten. Dit extreme optimisme zorgt er helaas wel voor dat de alarmbellen beginnen te rinkelen.

Recent is er een uitgebreide enquête gehouden door The University of Michigan. En deze enquête maakt pijnlijk duidelijk hoe erg het op dit moment met het optimisme gesteld is. Meer dan 62% van de respondenten liet namelijk weten dat ze verwachten dat de aandelenmarkten over een jaar hoger zullen staan. Meer dan 10% van de respondenten was zelfs van mening dat die kans 100% bedraagt.

Vormt dit het startsein voor een grote daling?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Lyons Share, is te zien dat de bovengenoemde ‘mix’ slechts 2 keer eerder is voorgekomen sinds het jaar 2002. Augustus 2017 wordt dus als derde in het rijtje toegevoegd.

Op deze grafiek is ook te zien dat we tijdens de twee voorgaande keren kort daarna te maken kregen met een flinke daling. In het jaar 2007 werden we zelfs geconfronteerd met het uitbreken van de financiële crisis.

Gezien dit onderzoek zouden we dus niet zo blij moeten zijn met het extreme optimisme waar we vandaag de dag mee te maken hebben. Teveel optimisme is nooit goed en de geschiedenis bewijst dat.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)