In de hedendaagse markt kunnen we ons haast niet meer voorstellen dat we te maken gaan krijgen met de nodige schokbewegingen. Al het hele beursjaar hebben we te maken met lage beweeglijkheid en steeds meer beleggers beginnen te speculeren op een nog verdere daling van de volatiliteit. Maar, wat gaat er gebeuren als de beweeglijkheid onverwachts terugkeert?

De strategen van zakenbank Goldman Sachs hebben een onderzoek gedaan naar de prestaties van Wall Street tijdens de perioden van lage beweeglijkheid. Het team analyseerde uiteindelijk 11 periodes waarbij er twee jaar lang sprake was van lage beweeglijkheid. Toen er een einde kwam aan de reeks van lage beweeglijkheid, betekende dat niet direct dat we te maken kregen met dalende beurskoersen.

Zorgt een toenemende beweeglijkheid voor dalende beurskoersen?

Op de eerste grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de toename van beweeglijkheid (na een periode van lage beweeglijkheid) wist te leiden tot grotere uitslagen. Dit geldt voor zowel de ‘positieve’ als de ‘negatieve’ resultaten.

Wat wel interessant is, is dat Wall Street gemiddeld gezien de twee jaren na een periode van lage beweeglijkheid (van minstens twee jaar) minder goed weet te presteren dan tijdens de periode van lage beweeglijkheid. Mocht er dus een einde komen aan de lage beweeglijkheid, dan zouden beleggers rekening moeten houden met lagere rendementen.