(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,4 procent tot 545,43 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,8 procent liet optekenen en voor de AScX een min van 0,5 procent resteerde.
“Op het Damrak was het vandaag een rustige dag bij gemis aan richting gevend nieuws en het lijkt er een beetje op dat de markt wat voorzichtiger wordt, nu het cijferseizoen goeddeels ten einde is”, zei marktanalist Ron van der Does van IG desgevraagd aan ABM Financial News. “Het is nog te vroeg om stellig te constateren dat dit ook daadwerkelijk zo is, maar het lijkt wel die kant te kunnen opgaan en zo’n correctie is na de recordhoogtes van de afgelopen weken eigenlijk wel gezond”, voegde hij toe.
“Investeerders zullen hun gedrag de komende weken vooral afstemmen op macro-economische indicatoren, waarbij met name naar de Verenigde Staten zal worden gekeken”, meent de marktvorser van IG.
Voor het politieke nieuws waren de ogen vandaag vooral gericht op het Verenigd Koninkrijk, waar het pond als gevolg van de interne politieke spanningen in de regering May behoorlijk terrein moest prijs geven. “Maar in het tweede deel van de middag krabbelde de munt toch weer wat op”, constateerde Van der Does, die dit toch vooral een technisch herstel noemde.
Op macro-economisch gebied bleek maandag uit cijfers van het CBS dat de Nederlandse detailhandel in september 5,8 procent meer heeft omgezet dan in dezelfde periode een jaar eerder. De volumestijging bedroeg 4,4 procent.
Verder was de macro-economische agenda maandag leeg. Dinsdag staan er onder meer voor de eurozone en verschillende Europese landen inflatiecijfers over oktober en economische groeicijfers van het derde kwartaal op de rol.
De euro/dollar noteerde op 1,1659. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1648 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1663 op de borden.
Olie noteerde maandag verdeeld. Een december-future West Texas Intermediate steeg 0,3 procent tot 56,90 dollar, terwijl een januari-future Brent ruim 0,1 procent lager bewoog op 63,41 dollar. Oliekartel OPEC produceerde in oktober minder, terwijl het kartel opnieuw de groeiverwachting voor de vraag naar olie in 2017 en 2018 opwaarts bijstelde. Verder verwacht Suhail al-Mazroui, de minister van Energie van de Verenigde Arabische Emiraten, dat het kartel en verschillende niet aangesloten olielanden aan het einde van de maand het productieverlagingsakkoord zullen verlengen.
Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten slechts 4 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Boskalis Westminster met een winst van bijna 2 procent, dat daarmee enig herstel vertoonde na de sterke daling van het fonds afgelopen vrijdag na een kwartaalupdate.
Royal Dutch Shell sloot vlak. De Brits-Nederlandse energiereus zal het belang in Woodside Petroleum van de hand doen. Shell was aanvankelijk van plan 71,6 miljoen aandelen te verkopen, maar verhoogde dit na een sterke vraag van institutionele beleggers naar 111,8 miljoen aandelen. De verkoop van de aandelen levert circa 3,5 miljard Australische dollar, ofwel 2,7 miljard Amerikaanse dollar, op voor belastingen.
Vopak noteerde 3,1 procent lager en was daarmee de sterkste daler in de hoofdindex. HSBC verlaagde maandag het advies op het aandeel van Kopen naar Houden en stelde tevens het koersdoel neerwaarts bij van 49,50 euro naar 41,00 euro. De marktomstandigheden in 2017 zijn volgens analist Murielle Andre-Pinard van HSBC voor het Nederlandse tankopslagbedrijf uitdagender dan verwacht en zouden mogelijk tot en met 2018 kunnen voortduren.
Aegon gaat het beheer van operationele risico’s onderbrengen bij een product van Wolters Kluwer, maakte de uitgever bekend, zonder financiële details te noemen. De verzekeraar vervangt zijn lokale risicobeheersystemen wereldwijd door het nieuwe systeem. Het product van Wolters Kluwer stelt organisaties in staat om relevante informatie automatisch te verzamelen, analyseren, monitoren en in rapporten te verwerken. Wolters Kluwer sloot 0,5 procent lager en Aegon verloor bijna 2 procent.
ArcelorMittal sloot 1,2 procent lager. Deutsche Bank en S&P Equity Research verhoogden evenwel hun koersdoelen voor het staalbedrijf, maar handhaafden hun adviezen. De analisten voorzien verdere resultaatsverbetering in het lopende kwartaal.
Van de Midkapfondsen was Fugro met een winst van 2,5 procent koploper. VolkerWessels volgde als goede tweede met een winst van 1,8 procent. Air France-KLM was met een verlies van 2,7 procent de sterkste daler.
Eurocommercial won 0,3 procent, nadat Berenberg het koersdoel verlaagde voor het vastgoedfonds van 44,00 euro naar 42,00 euro, maar het advies handhaafde op Kopen.
Van de kleinere fondsen presteerde Kendrion met een winst van 1,9 procent goed. Basic-Fit steeg 1,7 procent.
Sif steeg nagenoeg een vol procent. ING verlaagde de ramingen voor Sif, nadat de Roermondse funderingsspecialist afgelopen vrijdag de boeken over het derde kwartaal opende en de winstverwachting voor heel dit jaar verlaagde, maar handhaafde wel de koopaanbeveling op het aandeel.
AMG verloor 3,1 procent en Probiodrug sloot 1,8 procent lager.
Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 2.582,66 punten. De Dow Jones index noteerde ook vlak en technologiebeurs Nasdaq noteerde bijna 0,1 procent in het groen.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.