(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,3 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,7 procent in het rood op 541,73 punten.
“Het sentiment is momenteel enigszins verzwakt”, aldus marktanalist Ron van der Does van IG Markets. Volgens Van der Does komt dit enerzijds door een tragere groei in China en anderzijds door “extreme spanning” op de mondiale beurzen.
“Goede bedrijfscijfers, lage rentestanden en hoge verwachtingen omtrent een nieuw belastingplan in de Verenigde Staten hebben de koersen van aandelen de afgelopen tijd fors doen oplopen. Beleggers realiseren zich momenteel dat het erg hard is gegaan en vragen zich af of er niet teveel op de muziek is vooruitgelopen”, aldus de marktanalist.
Op macro-economisch vlak kijken beleggers woensdag onder meer uit naar de consumentenprijsindex en de detailhandelsverkopen uit de Verenigde Staten.
Wall Street sloot dinsdag in het rood, na een daling van de olieprijs en aanhoudende twijfels over het belastingplan van president Trump. “De grote verschillen tussen het Huis van Afgevaardigden en het Congres suggereren dat er nog veel barrières te overwinnen zijn [bij de verlaging van de vennootschapsbelasting]”, zei marktanalist Hussein Sayed van FXTM.
Volgens Van der Does kwamen tegenvallende Chinese cijfers over de industriële productie en de detailhandelsverkopen “hard aan” in de Verenigde Staten. “Wat verder opviel was dat koopjesjagers achterwege bleven. Dat is vaak een signaal dat de opwaartse trend momentum verliest”, aldus de marktanalist van IG Markets.
De Aziatische beurzen noteerden vanochtend op verlies. De Japanse Nikkei 225 daalde 1,6 procent tot 22.028,32 punten en de Chinese Shanghai Composite verloor 0,8 procent op 3.401,78 punten. De zwakte op de Europese en Amerikaanse beurzen op dinsdag zorgden volgens marktstrateeg Chris Weston van IG Group voor een “matige start” in Azië. In oktober realiseerde de Nikkei nog een winstreeks van 16 dagen, waarmee de Japanse hoofdgraadmeter ruim twintig procent steeg in twee maanden. Inmiddels staat de index al zes dagen lager, hetgeen sinds mei 2016 niet is gebeurd. Ook in Azië speelden de lagere olieprijzen de beurzen niet in de kaart, net als een sterke yen.
Vanochtend bleek uit cijfers van de Japanse overheid dat de Japanse economie in het derde kwartaal opnieuw en conform verwachting is gegroeid. De groei werd vooral gestimuleerd door een hogere export, terwijl de binnenlandse vraag ietwat zwak uitviel. “De private consumptie wordt evenwel naar verwachting hoger in de komende maanden vanwege een groei in de werkgelegenheid”, aldus Van der Does.
De december-future voor een vat ruwe olie sloot dinsdag op de New York Mercantile Exchange 1,06 dollar lager, of 1,9 procent, op 55,70 dollar. Vanochtend koersten de olieprijzen ruim een procent lager.
De euro/dollar noteerde op 1,1790, vrijwel gelijk aan de koers rond het slot van de Europese beurzen op dinsdag.
Bedrijfsnieuws
Atrium boekte in de eerste negen maanden van dit jaar meer huurinkomsten. Vooral in Rusland realiseerde het Oostenrijkse vastgoedfonds met een notering op het Damrak sterke resultaten.
Brill zag in het derde kwartaal de omzet wat trager dan verwacht groeien, omdat een belangrijke Amerikaanse klant boeken terugzond waarvan er abusievelijk te veel waren besteld, maar de onderliggende marge verbeterde dankzij het nieuwe redactiesysteem wel. Het bedrijf verwacht dit jaar evenwel nog steeds af te sluiten met een lage dubbelcijferige omzetgroei, met een lage enkelcijferige autonome omzetgroei. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) zal naar verwachting globaal met circa 5 procent stijgen, terwijl de EBITDA-marge iets lager dan een jaar eerder zal uitvallen. Bij de halfjaarcijfers rekende Brill nog op “enige margeverbetering”.
Slotstanden Wall Street
De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 0,2 procent lager op 2.578,87 punten. De Dow Jones index eindigde 0,1 procent in het rood op 23.409,47 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,3 procent tot 6.737,87 punten.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.