(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdag gedurende de ochtend rond de slotkoers van woensdag. Kort na elf uur koerste de AEX mider dan 0,1 procent hoger op 540,26 punten. De AMX stond vlak en de AScX handelde 0,2 procent hoger. Het is een kalme handelsdag, omdat de Amerikaanse beurzen vanwege de viering van Thanksgiving gesloten zijn.

“De Europese beurzen handelden donderdagochtned licht lager, ondanks het feit dat het Duitse bruto binnenlands product de voorspelde groei op jaarbasis van 2,3 procent behaalde. Daarbij bleek nog weer eens dat de export, de ruggengraat van de economie van het land, zich sterk ontwikkelde en daarmee de belangrijkste aandrijver is van de groei van het BBP”,  aldus hoofd marktanalist Naeem Aslam van Think Markets donderdagochtend. Op kwartaalbasis groeide de economie met 0,8 procent. 

Volgens de marktvorser versterkt Duitsland hiermee, mede in het licht van de kwetsbare Britse economie door de aanstaande Brexit, zijn toch al dominante economische positie in de ogen van investeerders. Aslam merkte verder op dat het vertrouwen van Franse ondernemers in de maakindustrie in november harder is gestegen dan was verwacht.

Op macro-economisch gebied werd donderdag verder uit voorlopige cijfers van Markit Economics bekend dat de bedrijvigheid in de economie van de eurozone in november harder is gegroeid dan in de voorgaande maand. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 58,5 in oktober naar 60,0 deze maand, terwijl de index voor de dienstensector steeg van 55,0 naar 56,2, het hoogste niveau in zes maanden. Dit bracht de samengestelde index voor november op 57,5, tegen 56,0 in oktober. Verder groeide de bedrijvigheid in de Duitse industrie en dienstensector in november harder, zoals ook in Frankrijk het geval was. 

De economie in het Verenigd Koninkrijk groeide bovendien in het derde kwartaal van 2017 conform een eerdere raming en de verwachting van economen, bleek uit een tweede raming van statistiekbureau ONS. In de periode juli tot en met september steeg het bruto binnenlands productie op jaarbasis met 1,5 procent, terwijl de Britse economie op kwartaalbasis met 0,4 procent groeide.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een december-future West Texas Intermediate daalde 0,3 procent tot 57,86 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,6 procent lager bewoog op 62,97 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,844. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1830 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1821 op de borden.

Donderdagmiddag staat op macro-economisch gebied nog de notulen van de Europese Centrale Bank op de rol. 

Stijgers en dalers

In de AEX koersten donderdag tegen het middaguur 9 van de 25 fondsen in het groen.

Grootste stijger was Altice met een plus van 4,6 procent. De Financial Times meldde donderdag dat de Franse kabelaar overweegt de activiteiten in de Dominicaanse Republiek te verkopen om zo de schuldenlast van de onderneming terug te brengen. Volgens de bronnen van FT zou Altice een veiling willen houden, hoewel een definitieve beslissing over een desinvestering nog niet is genomen. Een woordvoerder van Altice weigerde commentaar. Volgens Bryan Garnier kan de verkoop tussen de 2,5 miljard en 3 miljard euro opleveren voor Altice. ABN AMRO startte donderdag verder met het volgen van Altice met een koopadvies en een koersdoel van 16,00 euro. Analisten van ABN AMRO merkten op dat het aandeel sinds begin deze maand al 48 procent aan beurswaarde zag verdampen, waardoor nu een aantrekkelijk instapmoment is ontstaan. Credit Suisse handhaafde juist het Neutraal advies op de Franse kabelaar, maar sneed flink in het koersdoel. Analisten van de Zwitserse zakenbank verlaagde het koersdoel van 17,00 naar 10,00 euro. 

DSM steeg ruim 0,1 procent. Het concern uit Heerlen heeft vijftien miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding van een fabriek in het Duitse Meppen. De fabriek is gespecialiseerd in de productie van vloeibare polyesters en andere speciale harsen. 

Randstad verloor 0,2 procent. De vooruitzichten voor de uitzender zijn positief, waarbij het concern vooruitgang boekt bij het overgenomen Monster, stelde analist Marc Zwartsenburg van ING donderdag. Ondanks een glansloze koersbeweging in de afgelopen twee dagen, is de analist van mening dat de markt enkele punten over het hoofd ziet. Zo lijken de consensusverwachtingen voor het lopende kwartaal iets te voorzichtig, vooral op het gebied van omzetgroei, en zijn ook de verwachtingen voor heel 2018 wat aan de lage kant. Bovendien boekt Randstad volgens Zwartsenburg vooruitgang binnen zijn digitale strategie met signalen dat de uitzender marktaandeel wint, terwijl bij Monster de eerste verbeteringen zichtbaar worden en dat de overgenomen onderneming in 2018 break-even kan draaien.

AkzoNobel noteerde een verlies van 0,8 procent. Analisten van Deutsche Bank meldden woensdag dat het bestuur van het concern onder “immense druk” staat om aan de aandeelhouders een goed strategisch plan te presenteren, nu de fusiegesprekken met de Amerikaanse sectorgenoot Axalta zonder succes zijn beëindigd en eerder overnamevoorstellen door PPG Industries werden afgeslagen.

Grootste daler in de hoofdindex was Aegon met een verlies van een vol procent.

In de Midkap was Wessanen de grootste stijger met een winst van 1,3 procent. 

Philips Lighting won 1,1 procent. Het concern uit Eindhoven gaat in de lampenfabriek in het Belgische Turnhout wederom banen schrappen. In 2018 zullen 78 banen worden geschrapt en deze reorganisatie is nodig vanwege de krimpende markt voor conventionele verlichting.

Arcadis verloor 0,2 procent. Arcadis en Sweco hebben samen de raamovereenkomst Sterke Lekdijk van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden verworven. Het contract kent een looptijd van twee jaar met een optie tot verlenging voor nog eens twee jaar. De potentiële waarde van het contract is minstens 2 miljoen euro.

VolkerWessels steeg 0,4 procent. Dochteronderneming KWS kreeg definitief de opdracht van Rijkswaterstaat voor de renovatie van de Waalbrug in Nijmegen. De werkzaamheden duren tot eind 2019. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Onder de kleinere AScX-fondsen verloor Lucas Bols 0,2 procent. Sectorgenoot Rémy Cointreau meldde donderdag over de eerste helft van het lopende gebroken boekjaar meer winst en omzet te hebben geboekt. Met name bij House of Rémy Martin was er sprake van een sterke stijging van de omzet, die bij deze divisie autonoom 15,4 procent opliep. De divisie Partner Brands kende evenwel een autonome omzetdaling van 14,3 procent, onder meer vanwege de verkoop van likeurmerk Passoa aan Lucas Bols.

Onder de lokale fondsen noteerde HAL Trust 0,3 procent hoger. De nettovermogenswaarde van HAL is gedurende de eerste negen maanden van 2017 gedaald, door de uitkering van dividend en koersdalingen van Vopak en Boskalis, maakte de beursgenoteerde investeringsmaatschappij woensdag nabeurs bekend. De nettovermogenswaarde bedroeg ultimo september 12,08 miljard euro, tegen 12,75 miljard eind 2016 en 12,6 miljard euro in het voorgaande kwartaal. De zwakke resultaten waren in lijn met de verwachting van KBC Securities.

Kardan verloor 5,7 procent. Het bedrijf wil met zijn schuldeisers in gesprek gaan om tot een andere aflossingsschema te komen. In februari 2018 moet Kardan zijn schuldeisers een uitkering doen, maar het risico bestaat dat de verkoop van Tahal dan nog niet is afgerond en dat de terugbetaling aan de schuldeisers niet kan plaatsvinden. Kardan sprak donderdag van “reële” kansen dat er vertraging in het verkoopproces optreedt, hoewel het hard werkt aan een zo vlot mogelijke afronding.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.