Als we een blik werpen op de borden, dan zouden we al vrij snel tot de conclusie komen dat er geen reden voor paniek is. De meeste indices bewegen rond hun recordkoersen en daarnaast bewegen we in een traditioneel sterke periode. Societe Generale is ondanks dit alles van mening dat er slechte tijden kunnen gaan aanbreken.

Bij de ‘bekendere’ indices mag alles er dan wel rooskleurig uitzien, bij de groeimarkten is dat een totaal ander verhaal. De MSCI World Emerging index beweegt enkele procenten van haar hoogtepunt af en op de bovenstaande grafiek, afkomstig van ZeroHedge, is zelfs te zien dat de stijgende trend doorbroken is.

Geven de groeimarkten een waarschuwingssignaal af voor wat komen gaat?

Volgens diverse analisten mogen de groeilanden gezien worden als de ‘voorlopers’ op de rally. Het koersverloop bij deze aandelenmarkten is vaak een voorbode voor wat bij de ontwikkelde aandelenmarkten gaat komen. Gezien het feit dat de groeimarkten richting het zuiden zijn gedraaid, zouden we dus juist in deze tijd oplettend moeten zijn.

Puneet Singh, van Societe Generale, voegt daar nog aan toe dat er recent een extra waarschuwingssignaal is afgegeven. De dalende beweging bij de groeimarkten wordt namelijk veroorzaakt doordat beleggers de zogenoemde ‘slechte aandelen’ dumpen. Deze beursgenoteerde bedrijven beschikken over slechte balansen. En deze ‘dumping’ is wel opmerkelijk te noemen, aangezien juist deze bedrijven de afgelopen maanden sterk in trek waren.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)