(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,3 procent in het groen.

Nu de rentebesluiten van de grote centrale banken uit de weg zijn, concentreren de Amerikaanse markten zich in de laatste dagen van het jaar op de ontwikkelingen rond de belastinghervormingen in de Verenigde Staten. Eerder gingen het Huis van Afgevaardigden en de Senaat al akkoord met afzonderlijke versies van de plannen, waarmee onder meer de vennootschapsbelasting wordt verlaagd. Die twee plannen moeten nu samenkomen in één wet die nog voor de kerst door het Congres moet worden geloodst. Echter zouden een aantal Republikeinen weer twijfels hebben en aanpassingen willen. Hoewel de markt er nog steeds op rekent dat de hervormingen erdoor komen, zou de huidige rally eindigen wanneer dit niet het geval is. 

Senator Marco Rubio van Florida zou volgens The Wall Street Journal hebben aangegeven tegen de wet te stemmen, tenzij de belastingkortingen voor arme gezinnen met kinderen worden uitgebreid. 

“Er is nog steeds optimisme dat de belastingdeal wordt goedgekeurd”, volgens marktanalist James Hughes van AxiTrader. Dat Wall Street donderdag lager sloot was dan ook niet meer dan een kleine correctie van beleggers die zich opmaken voor wat richting kerst een handelsweek wordt met lage volumes. “Lage volumes betekenen evenwel dat de bewegingen wat grilliger kunnen zijn”, aldus Hughes.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de activiteit in de Amerikaanse deelstaat New York in december is afgenomen. De Empire State index daalde van 19,4 in november naar 18,0 in december, waarmee de neerwaartse trend van een maand werd voortgezet.

Later op de dag volgens industriële productie-data over november.

Olie werd vrijdag duurder. De euro/dollar noteerde rond lunchtijd op 1,1805. Vrijdagochtend vroeg verhandelde het muntpaar rond De aanmeldingstermijn voor het bod zou vrijdag 15 december aflopen. Deze termijn is nu verlengd tot 12 januari 2018. Qualcomm heeft al meerdere keren het bod verlengd sinds het bedrijf vorig jaar in oktober een bod uitbracht op NXP van 110 dollar per aandeel.

Bedrijfsnieuws

Adobe steeg in de voorbeurshandel 2,3 procent. Het softwarebedrijf kwam donderdagavond met vierde kwartaalcijfers die beter waren dan analisten hadden voorzien. Zelf sprak Adobe van recordresultaten op zowel kwartaal- als jaarbasis.

Qualcomm heeft wederom het bod op NXP Semiconductors verlengd. De aanmeldingstermijn voor het bod zou vrijdag 15 december aflopen. Deze termijn is nu verlengd tot 12 januari 2018. Qualcomm heeft al meerdere keren het bod verlengd sinds het bedrijf vorig jaar in oktober een bod uitbracht op NXP van 110 dollar per aandeel. Beide aandelen noteerden voorbeurs vrijwel vlak.

Marathon Oil noteerde in de elektronische handel voorbeurs 0,5 procent hoger, nadat JP Morgan het advies verhoogde van Overwogen naar Neutraal. Noble Energy steeg 0,9 procent, hoewel de Amerikaanse bank het advies verlaagde van Overwogen naar Neutraal.

Costco Wholesale publiceerde donderdag nabeurs eerste kwartaalcijfers. Die werden in de elektronische nabeurshandel goed ontvangen, want het aandeel steeg ruim 2 procent. Met name de vergelijkbare winkelomzet, voor de markt een belangrijke graadmeter, bleek beter dan verwacht. Het aandeel steeg voorbeurs 2,5 procent.

Twitter kan vrijdag waarschijnlijk rekenen op de aandacht van beleggers, nadat de micro-blog-site donderdag op zijn hoogste niveau in veertien maanden sloot, nadat Goldman Sachs CEO Lloyd Blankfein een foto twitterde van hemzelf en Twitter CEO Kack Dorsey. Het aandeel noteerde 0,9 procent hoger.

Oracle ging vanmiddag onderuit. In de voorbeurshandel daalde het aandeel 4,9  procent. Hoewel de winst en omzet in het afgelopen kwartaal stegen, was de outlook voor het huidige kwartaal teleurstellend.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag lager gesloten. De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,4 procent tot 2.652,02 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 24.508,66 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent lager op 6.856,53 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.