(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag verdeeld gesloten op een dag, waarin het eerste Brexit-akkoord het nieuws domineerde en Galapagos op de beurs de grote uitblinker was. De AEX won 0,2 procent tot 548,67 punten, terwijl de AMX minder dan 0,1 procent verloor en de AScX ruim 0,3 procent moest afstaan. 

“Vrijdag was op de beurs een beetje een saaie dag met vlees noch vis, waar met name optie-expiraties voor wat bewegingen zorgden, maar traditioneel zijn die expiraties in december nooit zo spectaculair”, zei handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO. “Na het nieuws van de centrale banken van deze week wordt de laatste handelsdag van de week kalm afgesloten.”

De marktvorser merkte op dat het Brexit-akkoord van vrijdag niet echt een verrassing was en de financiële markten dan ook nauwelijks beroerde. “We gaan nu fase twee in en dan begint het pas echt menens te worden”, meende Bonsee.

De handelaar merkte op dat de sterke stijging van Galapagos nog eens aantoont hoe volatiel dat fonds is en vooral is ingegeven door speculaties over een mogelijke overname door Gilead Sciences.

“Verder zagen we vandaag wat winstnemingen in grondstoffondsen en is de flinke duikeling van TomTom mede veroorzaakt door een Brits analistenrapport waarin werd gewaarschuwd voor een neerwaarts potentieel voor het fonds”, aldus Bonsee.

De 27 regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie hebben ingestemd met de deal die vorige week werd gesloten met het Verenigd Koninkrijk, waarmee de eerste fase van de Brexit is afgerond. Dit was vrijdag de uitkomst tijdens de EU-top in Brussel. Volgens de lidstaten is er voldoende voortgang geboekt om de tweede fase van de onderhandelingen te beginnen. Hierbij gaat het onder andere over de handelsrelatie en het personenvervoer tussen de EU-landen en het Verenigd Koninkrijk wanneer de Brexit is voltooid.

Op macro-economisch gebied bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de Nederlandse detailhandel in oktober 1,6 procent meer heeft omgezet op jaarbasis. Uit de handelsbalans van de eurozone bleek bovendien dat de export flink is gestegen in oktober.

In de Verenigde Staten stonden eveneens wat macro-publicaties op de rol, onder meer over de Amerikaanse industriële productie, die in november verder toenam. De productie van de maakindustrie, mijnbouw en nutsbedrijven nam in november op maandbasis toe met 0,2 procent, waar economen vooraf rekenden op 0,3 procent. De stijging in oktober werd bijgesteld van 0,9 naar 1,2 procent. De bezettingsgraad steeg van 77,0 procent in oktober naar 77,1 procent in november. De bedrijvigheid in de maakindustrie in de Amerikaanse deelstaat New York daalde in december juist licht. De index voor de huidige marktomstandigheden zakte van 19,4 in november naar 18,0 deze maand.

De future op een vat West Texas Intermediate noteerde 0,6 procent hoger op 57,38 dollar en Brent ging 0,2 procent omhoog naar 63,41 dollar.

De euro/dollar noteerde vlak op 1,1763. Bij het sluiten van Wall Street op donderdag noteerde de Europese munt nog op 1,1789 dollar.

Bedrijfsnieuws

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 13 van de 25 aandelen in het groen. De AEX werd duidelijk aangevoerd door Galapagos met een plus van bijna 9 procent, gevolgd door KPN met een winst van bijna anderhalf procent. ArcelorMittal en Ahold Delhaize waren met verliezen van 1,3 tot 2 procent de sterkste dalers.

Unilever sloot 0,7 procent hoger. Het levensmiddelenconcern maakte vrijdag direct na sluiting beurs bekend zijn al geruime tijd te koop staande Spreads divisie voor bijna 6,83 miljard euro te verkopen aan investeringsmaatschappij KKR. 

Galapagos steeg 8,9 procent. Het concern meldde donderdagavond het medicijn filgotinib samen met partner Gilead Sciences te gaan verkopen in acht Europese landen, bij goedkeuring van het kandidaatmedicijn voor commerciële verkoop. “De kans dat Gilead Sciences snel een bod uitbrengt op Galapagos nu de lock-up en standstill periode bijna ten einde zijn, is klein”, meldde analist Hugo Solvet van de Britse zakenbank Bryan Garnier vrijdag in een rapport.

KPN won 1,5 procent in reactie op het nieuws dat Deutsche Telekom en Tele2 hun Nederlandse activiteiten gaan samenvoegen. Volgens NIBC is de kans evenwel klein dat toezichthouders goedkeuring geven. Gebeurt dit wel, dan is dat nadelig voor KPN, aldus NIBC.

Heineken kwam 0,5 procent hoger uit. Het bierconcern gaat het Belgische biermerk Mort Subite internationaal in de markt zetten, bevestigde een woordvoerder van het concern vrijdag tegen ABM Financial News. Het biermerk is momenteel al te koop in twaalf landen.

Ahold Delhaize sloot 1,4 procent hoger, nadat onderzoeksbureau GfK meldde dat de omzet van Nederlandse supermarkten in november is gestegen op jaarbasis en de kerstomzet volgens GfK een record van bijna een miljard euro zal bereiken.

Vopak kwam onder druk te staan, nadat Goldman Sachs het koersdoel verlaagde van 34,00 naar 33,00 euro. Het advies werd gehandhaafd op Verkopen. De analisten van de Amerikaanse zakenbank denken dat de negatieve winstontwikkeling ook in 2018 het tankopslagbedrijf parten zal spelen vanwege een aanhoudende zwakke vraag naar opslagdiensten. De aandeelhouders keurden vrijdag de benoeming van Gerard Paulides tot CFO en bestuurslid per 1 februari goed. Het aandeel sloot 0,9 procent lager.

Van de AMX-fondsen was Air France-KLM met een winst van 2,9 procent de sterkste stijger. Flow Traders  won 2,1 procent. TomTom was de sterkste daler en verloor 4,2 procent.

In de Midkap sloot BAM 0,1 procent in de min. Een consortium bestaande uit BAM Groep, PGGM en Habau is verkozen tot voorkeursaanbieder voor het pps-contract A10/A24 in Duitsland. Financiële details werden niet genoemd. Ook kreeg de bouwer een koersdoelverlaging te verwerken van NIBC. Het koersdoel werd verlaagd van 8,00 naar 5,00 euro bij een ongewijzigd koopadvies. De verlaging volgde op een flinke koersval nadat het bouwbedrijf een onverwacht verlies op het zeesluis project in IJmuiden rapporteerde en ook te maken kreeg met negatieve berichtgeving over de ingestorte parkeergarage in Eindhoven.

Sligro sloot nagenoeg vlak, nadat onderzoeksbureau GfK meldde dat de omzet van Nederlandse supermarkten in november is gestegen op jaarbasis en de kerstomzet volgens GfK  een record van bijna een miljard euro zal bereiken.

Onder de kleinere fondsen was ICT Group met een winst van 1,7 procent de uitblinker. Hunter Douglas kreeg een plus van 1,2 procent. Binck daalde daarentegen ruim drie procent en Heijmans verloor 1,6 procent.

NIBC verhoogde het koersdoel voor het lokaal genoteerde fonds DPA van 2,00 naar 2,20 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Analist Johan van den Hooven verwacht vanaf het vierde kwartaal een herstel bij DPA. De omzettrends verbeteren volgens de analist “rap”, mogelijk zelfs met dubbele cijfers dit kwartaal. Het aandeel steeg 1,1 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen stonden de Amerikaanse aandelenmarkten duidelijk in de plus. De S&P 500 index won 0,8 procent tot 2.673,26 punten, De Dow Jones index stond 0,6 procent hoger en de Nasdaq steeg 0,9 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.