Bitcoin blijft de harten van menig belegger beroeren. Wanneer Bitcoin stijgt, hoor je de believers juichen. Wanneer Bitcoin daalt hoor je de sceptici roepen ‘zie je wel’. Er zijn maar weinig beleggingen die zo veel tegenstellingen opwerpen. Toch lijken de believers nog steeds aan het langste eind te trekken. Er zijn namelijk 8 goede redenen waarom Bitcoin kan stijgen tot $100.000 en meer.

Terwijl (bijna) niemand het voor mogelijk achtte dat Bitcoin kon stijgen tot boven $10.000, laat staan $20.000, is dat wel hetgeen we gezien hebben in 2017. Bitcoin begon 2017 net onder $1.000 en kon daarmee een rendement van boven 1.000% realiseren op een jaar. Maar ook dat lijkt nog maar het begin.

21 miljoen Bitcoins

De eerste Bitcoin werd gemijnd op 3 januari 2009. In het begin ging dit snel. Momenteel is er al 80% van alle Bitcoins gemijnd. Officieel zijn er 16,8 miljoen Bitcoins in circulatie, al zijn er ook al een (groot) deel verdwenen of zitten ze in zeer stevige hodl handen. Het wordt steeds moeilijker om Bitcoins te mijnen en het aanbod neemt af.

Bitcoin was de eerste: netwerkeffect + media effect

Critici zullen zeggen dat er inderdaad maar 21 miljoen Bitcoins gemijnd kunnen worden, maar ook dat er oneindig nieuwe Bitcoin gecreëerd kunnen worden. Maar dan vergeten ze dat Bitcoin de allereerste cryptomunt is met het grootste netwerkeffect en de grootste aandacht in de media.

Bitcoin is de eerste cryptomunt die aanvaardt werd door beleggers en bedrijven. Dat maakt Bitcoin uniek. Deze 3 effecten vormen een sterke synergie en versterken elkaar.

FOMO

Het is typisch aan de mens dat ze een hype waar anderen veel geld verdienen, niet willen missen. Wanneer je buurman stoeft over de winsten die hij behaalde met zijn Bitcoins, willen anderen dat ook. Niemand wil op een feestje de enige zijn die niet kan meespreken over Bitcoin.

Verloren Bitcoins

Er zijn de laatste jaren tal van Bitcoins verloren gegaan. Mensen zijn hun private sleutels kwijt, hebben ooit Bitcoins gemijnd toen het nog niet bekend was en hebben hun laptop weggegooid, … en er zijn ook al hacks geweest waarbij Bitcoins werden gestolen en nooit teruggevonden. Volgens Chainalysis zouden 23% van alle Bitcoins kwijt zijn waardoor het aanbod nog verder daalt.

Institutionele beleggers

Sinds december is het mogelijk om te beleggen in Bitcoin futures. Goldman Sachs is bezig met het opzetten van een eigen crypto trading desk. Er lopen verschillende aanvragen voor de creatie van een Bitcoin-ETF. Grote beleggers mikken steeds meer naar Bitcoin en krijgen steeds meer middelen in handen.

Het wordt steeds duurder om Bitcoins te mijnen

Het proces van het mijnen van Bitcoins wordt steeds moeilijker. Daar is steeds meer computerkracht voor nodig. Dat betekent dat het mijnen ook steeds duurder wordt. Momenteel zou de kostprijs per BTC op $3.500 liggen. Maar hoe moeilijker het wordt, hoe duurder, hoe hoger de prijs voor Bitcoin moet zijn om een winstgevende operatie op poten te zetten.

Conclusie

Er is uiteraard geen garantie of een wiskundige zekerheid dat Bitcoin ooit zal stijgen tot $100.000 of meer. Maar de kracht van de cryptomarkt en de populariteit in combinatie met de zeldzaamheid van Bitcoin sluiten het allerminst ook uit.

Bron: Forbes

Foto Credit: iStock