(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag met winst gesloten, vooral dankzij ASML, dat uitstekende cijfers kwartaalcijfers kon laten zien. 

De AEX index eindigde 0,4 procent hoger 563,28 punten. De Midkap-index verloor 0,2 procent en de Smallcap-index leverde 0,6 procent in.

Dat de Amsterdamse beurs in tegenstelling tot de meeste andere Europese beurzen wel in het groen kon blijven, was te danken dus aan positief ontvangen kwartaalcijfers van ASML. “Dat is weliswaar geen zwaargewicht, maar zorgde er wel voor dat we net een plusje overhouden”, constateerde vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management. 

Montfrooij sprak van “prachtige cijfers” voor de chipmachinemaker. 

Daar stonden woensdagmiddag matige cijfers tegenover van de Amerikaanse financiële zwaargewichten Bank of America en Goldman Sachs.  

Beleggers hielden volgens Montfrooij aanvankelijk de hoop gericht op de hogere futures in de Verenigde Staten, die in combinatie met goede cijfers voor verdere koersstijgingen zouden kunnen zorgen. 

Maar de cijfers van de grote zakenbanken bleken matig en dat riep twijfel op, ook over de veronderstelde voordelen van de belastingverlaging van de regering-Trump. Die zorgden voor miljardenverliezen bij de banken, omdat reeds ingeboekte winsten op belastingvorderingen moesten worden afgewaardeerd. 

Op macro-economisch vlak kregen beleggers inzicht in cijfers over de Amerikaanse industriële productie in december. Die waren “duidelijk beter dan verwacht”, zei Montfrooij. Een index voor het vertrouwen in de huizenmarkt was weer iets lager, maar wel nadat het vertrouwen in december nog het hoogste punt in 18 jaar tijd behaalde.

’s Ochtends werd al bevestigd dat de consumentenprijzen in de eurozone in december iets minder hard stegen dan in november. Later woensdagavond volgt de Federal Reserve met het Beige Book. 

Wall Street ligt er verder “niet slecht” bij met de Dow Jones-index tegen 26.000 punten en als Alcoa nabeurs straks met goede cijfers komt, kan de beurs zo weer verder omhoog, denkt Montfrooij. Intussen zullen de multinationals in Europa wel wat last krijgen van de duurdere euro, voorziet de vermogensbeheerder.

De euro/dollar noteerde op 1,2233. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2264 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,2227 op de borden.

Cryptovaluta bleven woensdag in waarde dalen, na een crash van tientallen procenten op dinsdag. “Dit is een luchtkasteel en je kon erop wachten”, zei Montfrooij. 

De olieprijzen herstelden van de lichte verliezen van de ochtend en noteerden licht hoger, op 63,93 dollar voor een vat WTI in New York en op 69,32 dollar voor een vat Brent-olie.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 9 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ASML met een winst van bijna vijf procent. 

De kwartaalcijfers van de Veldhovense fabrikant van chipmachines werden flink beloond. ASML voldeed ruim aan de eigen verwachtingen en vond in Roger Dassen een nieuwe financieel directeur. NIBC sprak van een “extreem goed kwartaal” en analist Marc Hesselink van ABN AMRO denkt dat analisten hun winsttaxaties voor dit jaar wel eens opwaarts kunnen bijstellen. Jos Versteeg van InsingerGilissen verhoogde het koersdoel van 150,00 naar circa 180,00 euro en bleef het aandeel aanbevelen.  

In de consumptie en levensmiddelenhoek stegen de aandelen van Ahold Delhaize, Heineken en Unilever, terwijl ook Boskalis en NN Group het droog hielden.

AkzoNobel leverde 0,9 procent in. De af te splitsen chemietak wil 12 miljoen dollar investeren in Mexico, voor een betere peroxidefabriek.

Altice was hekkesluiter met een verlies van 4,6 procent. Standard & Poor’s ziet niet veel heil in de plannen van de Franse telecomexploitant om zijn succesvolle Amerikaanse tak af te splitsen, om zich te kunnen concentreren op de problematische Franse tak. Een lagere kredietrating dreigt. Daarnaast wees handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten op een rapport van Kepler Cheuvreux, dat het advies voor Altice verlaagde van Houden naar Reduceren met een koersdoel van 7,50 euro.

In de Midkap profiteerden BESI en ASM International mee van het succes van sectorgenoot ASML. Besi won 1,4 procent, ASMI 0,5 procent. 

VolkerWessels kreeg de opdracht voor een nieuwe brug over de Amstel bij Ouderkerk, samen met Hollandia. Het aandeel steeg 0,2 procent.

Aan de onderkant gingen OCI, Sligro en Arcadis nat. De laatste twee verloren 1,5 tot 2 procent, maar OCI zag zelfs 4,3 procent aan beurswaarde verloren gaan.

Corbion verloor 1 porcent, na een koersdoelverhoging van 30,00 naar 32,60 euro door analisten van Berenberg, die aankoop van het aandeel bleven aanbevelen. Na de laatste beleggersdag doken de analisten nog eens goed in de taxaties voor Corbion en concludeerden dat de winst op korte termijn onder druk staat door het overgenomen TerraVia, maar dat daardoor ook de “robuuste” verbeteringen bij Ingredient Solutions ondergesneeuwd raken. 

Onder de kleinere fondsen steeg Kendrion met 2,1 procent, terwijl Probiodrug 6,6 procent verloor. 

Pharming werd 0,9 procent meer waard nadat de Amerikaanse Food and Drug Administration het ingediende verzoek voor een aanvullende licentie voor het middel Ruconest accepteerde voor beoordeling. 

Royal Delft daalde 1,8 procent.  De buitengewone aandeelhoudersvergadering stemde woensdag in met de verkoop van de dochterbedrijven BK Cookware en Koninklijke van Kempen & Begeer.

Tussenstanden Wall Street

De breed samengestelde S&P500 index schreef er 0,5 procent bij op 2.789,58 punten. De Dow Jones index deed het met een plus van 0,6 procent nog iets beter. De Nasdaq, volgestouwd met technologie-aandelen, won 0,5 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.