(ABM FN-Dow Jones) De AEX lijkt de weekwinst verder uit te bouwen, ondanks de dreiging van een Amerikaanse shutdown, vrijdag verder uit te bouwen. Richting het einde van de ochtend koerste de AEX 0,4 procent hoger naar 568,70 punten, waar vorige week vrijdag werd gesloten op 561,10 punten.

Veel richtinggevend nieuws was er vandaag niet, met uitzondering van de Duitse producentenprijzen en de Britse detailhandel. De producentenprijzen liepen in december met 2,3 procent op, wat iets minder sterk was dan de 2,5 procent stijging een maand eerder. De detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk daalden met 1,5 procent in december. Er was gerekend op krimp, maar met een taxatie van 0,8 procent bleken economen toch nog te voorzichtig.

De data toonden volgens econoom James Smith van ING dat retailers rond Kerstmis “een zware tijd” hadden.

Vanavond moet blijken of een shutdown van de Amerikaanse overheid kan worden voorkomen door een verhoging van het schuldenplafond. Volgens marktanalist Ron van der Does van IG beloofd de stemming vanavond in de Senaat een lastige kwestie te worden. De Republikeinen hebben de hulp van de Democraten nodig om goedkeuring te krijgen voor een verhoging.

Mochten er onderdelen van de federale overheid dichtgaan, en dit 1 of 2 weken duren, dan kan dit volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank de groei in het eerste kwartaal “licht afremmen”. De markten zullen wellicht even schrikken, maar dat zal volgens Marey van korte duur zijn. “Het is niet ondenkbaar dat ze vanavond een deal voor een paar dagen sluiten om volgende week verder te debatteren”, denkt de analist van Rabobank.

De euro/dollar handelde vrijdag op 1,2268.

Olie werd vrijdag circa een half procent goedkoper. Uit het maandrapport van het Internationaal Energie Agentschap bleek dat de verwachting is dat de Amerikaanse olieproductie ook dit jaar weer flink zal stijgen. Naar verwachting van het agentschap stijgt de dagproductie in Amerika naar meer dan 10 miljoen vaten per dag. Sinds 1970 lag de olieproductie van Amerika niet meer zo hoog.

Stijgers en dalers

In de AEX won Galapagos 2,1 procent, waarmee het aandeel de best presterende onder de hoofdfondsen was. Philips steeg 1,1 procent en Wolters Kluwer werd 0,9 procent duurder. Berenberg verhoogde het koersdoel van 35,00 naar 42,50 euro. Voor de korte termijn werden de winstverwachtingen van de analisten ongewijzigd, maar voor de langere termijn zijn zij positiever geworden, onder andere dankzij de belastingverlagingen in Amerika.  

SBM Offshore was de sterkste daler en verloor 1,3 procent. Donderdag won het aandeel juist nog 1,3 procent, nadat ING het aandeel op de favorietenlijst plaatste.

In de Midcap steeg TomTom 2,2 procent en won OCI 1,7 procent. Flow Traders, dat voorbeurs aankondigde twee nieuwe bestuurders toe te voegen aan zijn bestuur, verloor 1,5 procent. Daarmee was de flitshandelaar de grootste daler. Air France-KLM daalde 0,3 procent, nadat Morgan Stanley het advies verlaagde naar Gelijkgewogen.

Onder de kleinere aandelen viel ForFarmers op met een koerswinst van 3,6 procent. KBC Securities verhoogde het advies naar Houden. Analist Guy Sips verwacht dat ForFarmers een “fatsoenlijke” set resultaten over 2017 en dito vooruitzichten voor 2018 zal rapporteren.

Avantium steeg 2,2 procent. Het aandeel zat de laatste dagen in de hoek waar de klappen vielen, nadat er vertraging met een fabriek in Antwerpen werd gemeld en verschillende analisten vervolgens hun taxaties neerwaarts aanpasten.

De grootste daler was Probiodrug, met een verlies van 3,9 procent. Sectorgenoot Curetis won overigens 5,4 procent. AMG daalde 1,2 procent. Volgens ING zijn de zorgen over een overaanbod van lithium overdreven. Analist Stijn Demeester wees onder meer op het gunstige kostenmodel van AMG en de afnamedeal die al is gesloten tegen een gunstige prijs.

RoodMicrotec won 2,7 procent, nadat er met oud-CEO Philip Nijenhuis afspraken werden gemaakt over de vergoeding met betrekking tot het einde van zijn adviseurschap. Analist Edwin de Jong van NIBC wees er op dat de vergoeding van 400.000 euro flink lager is dan de 622.000 waarvan aanvankelijk melding werd gemaakt. Dit kan Rood betalen, maar zal wel een deuk slaan in de liquiditeit, waarschuwde De Jong.

Verder daalde het lokaal genoteerde Docdata ruim tien procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.