(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet, terwijl ook de Europese beurzen hoger noteren en de grote Aziatische markten eveneens in het groen eindigden.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de opening 0,1 procent in het groen.

Intussen zijn de financiële markten in afwachting van de snel naderende deadline van een mogelijke gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse regering komende middernacht

“De aandelenmarkten in de Verenigde Staten hebben laten zien dat het aanhoudende rumoer rond de mogelijke shutdown van de Amerikaanse regering vermoeiend en pathetisch is. De Dow Jones index raakte donderdag in een achtbaanbeweging en sloot uiteindelijk 97 punten lager”, merkte hoofdanalist Naeem Aslam van Think Markets vrijdag op. “De economische cijfers laten zien dat de economie nog steeds in een gezonde conditie verkeert en de inflatie zou ook meer positieve resultaten moeten tonen, gezien het feit dat het cijfer van de wekelijkse steunaanvragen tot het laagste niveau in 47 jaar is gedaald. Het is het team van president Trump dat zijn eensgezindheid moet vinden en stabiliteit moet herstellen”, meent de marktvorser.

De Republikeinen hebben de hulp van de Democraten nodig om goedkeuring te krijgen voor een verhoging.

Mochten er onderdelen van de federale overheid dichtgaan, en dit 1 of 2 weken duren, dan kan dit volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank de groei in het eerste kwartaal “licht afremmen”. De markten zullen wellicht even schrikken, maar dat zal volgens Marey van korte duur zijn. “Het is niet ondenkbaar dat ze vanavond een deal voor een paar dagen sluiten om volgende week verder te debatteren”, denkt de analist van Rabobank.

Amerikaanse schalieproducenten zullen dit jaar vermoedelijk fors meer olie produceren, zo  bleek vrijdag uit het maandelijkse olierapport van het Internationaal Energie Agentschap. Naar verwachting van het agentschap stijgt de dagproductie in Amerika naar meer dan 10 miljoen vaten per dag. Sinds 1970 lag de olieproductie van Amerika niet meer zo hoog. IEA mikt op een dagvolume van 10,4 miljoen vaten in 2018. 

Olie noteerde vrijdag flink in het rood. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 1,4 procent tot 63,08 dollar, terwijl een maart-future Brent ook 1,4 procent goedkoper werd op 68,34 dollar. Amerikaanse schalieproducenten zullen dit jaar vermoedelijk fors meer olie produceren, bleek vrijdag uit het maandelijkse olierapport van het Internationaal Energie Agentschap. Naar verwachting van het agentschap stijgt de dagproductie in Amerika naar meer dan 10 miljoen vaten per dag. Sinds 1970 lag de olieproductie van Amerika niet meer zo hoog.

De euro/dollar noteerde op 1,2263. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2258 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,2238 op de borden.

Vrijdagmiddag worden de voorlopige cijfers van de Universiteit van Michigan voor het consumentenvertrouwen in januari gerapporteerd.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Schlumberger noteerde vrijdag in de elektronische handel voorbeurs in het rood. Het bedrijf heeft in het vierde kwartaal van 2017 verlies geleden door afschrijvingen ter waarde van ruim 3 miljard dollar, bleek vrijdag voorbeurs uit de kwartaalrapportage van de dienstverlener voor de olie-industrie. Schlumberger sloot het kwartaal af met een verlies van 2,3 miljard dollar, ten opzichte van een verlies van 204 miljoen dollar in dezelfde periode in het voorgaande jaar. De winst werd gedrukt door afschrijvingen van in totaal 3,04 miljard dollar. Van deze afschrijvingen is 1,1 miljard dollar gerelateerd aan de herstructurering van het onderdeel WesternGeco. Ook heeft Schlumberger 938 miljoen dollar afgeschreven op zijn activiteiten in Venezuela, vanwege de politieke en economische verslechtering daar. Als gevolg van de verlaagde vennootschapsbelasting nam Schlumberger nog een eenmalige last in de boeken op van 76 miljoen dollar. De winst exclusief bijzondere posten steeg evenwel van 379 miljoen naar 668 miljoen dollar. De omzet steeg met 15 procent naar 8,2 miljard dollar.  

IBM noteerde vrijdag in de handel voorbeurs 3,4 procent lager. Het concern boekte in het vierde kwartaal van 2017, ondanks een hogere omzet toch verlies, bleek donderdag nabeurs uit de rapportage van de resultaten over het afgelopen kwartaal. De omzet kwam uit op 22,5 miljard dollar, tegenover 21,8 miljard dollar een jaar eerder. Dat was voor het eerst in lange tijd dat de omzet van Big Blue steeg. Dit leverde desalniettemin een nettoverlies op van bijna 1,1 miljard dollar, terwijl in de laatste drie maanden van 2016 nog 4,5 miljard dollar werd verdiend. Vanwege de belastingverlagingen die president Donald Trump doorvoerde, moest IBM een fikse afschrijving doen van 5,5 miljard dollar. In heel 2017 behaalde Big Blue een omzet van 79,1 miljard dollar, 0,8 miljard dollar minder dan een jaar eerder. De nettowinst halveerde grosso modo van 11,9 miljard naar 5,8 miljard dollar.

Het aandeel American Express stond in de handel voorbeurs nagenoeg vlak. De creditcardmaatschappij leed in het vierde kwartaal van 2017 verlies, als gevolg van een afschrijving vanwege de Amerikaanse belastingverlagingen, bleek donderdagavond nabeurs. Op een 10 procent hogere omzet van 8,8 miljard dollar boekte American Express een nettoverlies van 1,2 miljard dollar, terwijl een jaar eerder nog 825 miljoen dollar werd verdiend. Begin dit jaar waarschuwde American Express, net als een groot aantal andere financials, dat de belastingverlagingen van president Donald Trump voor een afschrijving zouden zorgen van ongeveer 2,4 miljard dollar. Dit werd uiteindelijk 2,6 miljard dollar. De winst per aandeel kwam in 2017 uit op 2,97 dollar. Rekening houdend met de belastingtegenvaller was dit evenwel 5,87 dollar. Overigens denkt American Express dat de belastingverlagingen in de toekomst wel een gunstig effect op het bedrijf zullen hebben, zo bleek uit de verklaring aan begin van dit jaar. Voor 2018 mikt American Express op een winst per aandeel van 6,90 tot 7,30 dollar.

Texas Instruments noteerde voorbeurs 2,3 procent lager. Brian Crutcher wordt de nieuwe CEO van het bedrijf en volgt Rich Templeton op, maakte de chipfabrikant uit Dallas donderdagavond nabeurs bekend. Crutcher, al in dienst bij Texas Instruments, zal per 1 juni aan de slag gaan in zijn nieuwe rol. Templeton blijft vervolgens wel aan als voorzitter van Texas Instruments. Verder maakte Texas Instruments bekend een kwartaaldividend te willen uitkeren van 0,62 dollar in contanten per aandeel. 

Unilever handelde vrijdag 1,1 procent hoger. Het Brits-Nederlandse concern ziet, na een boekenonderzoek, plotseling af van een acquisitie van het Amerikaanse ijsmerk Halo Top, meldde de New York Post donderdag op basis van anonieme bronnen. Volgens de krant ziet het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern, met ijsmerken als Ola, Magnum en Ben & Jerry’s, af van een overname, omdat het met zijn eigen merk Breyers wil concurreren met Halo Top in ijs met een laag caloriegehalte. olgens de door de New York Post geraadpleegde bronnen is de geplande verkoop van het niet beursgenoteerde Halo Top nu ingetrokken.

Slotstanden donderdag

Wall Street is donderdag iets lager gesloten, hoewel de Dow Jones index er wel in slaagde om boven de 26.000 punten te blijven. De Dow Jones index sloot 0,4 procent lager op 26.017,81 punten, terwijl de breder samengestelde S&P 500 index 0,2 procent inleverde op 2.798,03 punten. Techbeurs Nasdaq maakte een pas op de plaats op 7.296,05 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.