(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een vlakke opening tegemoet. Wall Street sloot vrijdagavond nog in het groen en op een all time high. Amerikaanse futures noteerden vanochtend evenwel enkele tienden van een procent lager nadat de Amerikaanse senaat vrijdagnacht geen overeenstemming bereikte over een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. Afgelopen week steeg de hoofdgraadmeter van Beursplein 5 op weekbasis nog 1,5 procent naar 569,30 punten, het hoogste niveau sinds de zomer van 2001, waardoor de koerswinst in het nog prille beursjaar 2018 opliep naar 4,5 procent.

Beleggers in Amsterdam maken zich op voor een drukke week, waarin de ogen vooral gericht zijn op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, nieuwe bedrijfscijfers en de impact van de Amerikaanse shutdown.

Vrijdagnacht bleek de Amerikaanse Senaat niet in staat om tot een akkoord te komen over een voorlopige verhoging van het schuldenplafond. Dit betekent dat de werking van ‘niet-essentiële’ Amerikaanse overheidsdiensten wordt stilgelegd en een groot deel van de federale ambtenaren geen salaris meer krijgt. Democratische senatoren eisten voor instemming met de verhoging een versoepeling van de immigratieregels voor mensen die als kind illegaal naar Amerika zijn gekomen. Republikeinen verweten de democraten politieke handjeklap.

In de stemming waren er slechts 50 senatoren voor een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond met een maand, terwijl er 60 nodig waren. Van de Democraten stemden 5 senatoren voor de plannen, maar juist weer 5 Republikeinen stemden tegen.

Donderdag is het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De afgelopen weken had de euro de wind flink in de rug. Dit had tot gevolg dat vice-president Vitor Constancio van de ECB “deze week van stal gehaald [werd] om de euro wat naar beneden te praten”, aldus econoom Bert Colijn van ING vrijdag.

“Om Constancio’s woorden vrijelijk te interpreteren: er is geen reden om het maandelijkse opkoopprogramma van obligaties (QE) sneller tot een einde te brengen of om de rente te verhogen”, vatte Colijn samen. Aangezien Constancio er niet in slaagde de euro omlaag te praten, denkt ING dat voorzitter Mario Draghi aanstaande donderdag “ook een voorzichtige toon aan zal slaan en nog niets significants aan de communicatie zal veranderen.”

De euro noteerde vanochtend op 1,2225, vrijwel onveranderd ten opzichte van de stand voor het muntpaar bij het sluiten van de Europese beurzen vrijdag. Eerder deze maand stond er evenwel nog een stand van bijna 1,19 op de borden.

Na de meer dan positief ontvangen kwartaalcijfers ASML van afgelopen week, kijken beleggers op het Damrak komende week uit naar omzetcijfers van Ahold Delhaize en GrandVision op woensdag en de jaarcijfers van Sligro op donderdag.

Wall Street maakte zich vrijdagavond nog niet druk over de dreigende shutdown en sloot dankzij een eindsprintje overtuigend hoger. Hoofdgraadmeter S&P 500 index scherpte daardoor zijn hoogste stand ooit aan, net als techbeurs Nasdaq.

De februari-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,9 procent, ofwel 0,58 dollar, lager op 63,37 dollar. Op weekbasis was er sprake van een verlies van circa 1,5 procent. Zorgen over een productietoename van Amerikaanse schalie-olie werden opnieuw aangewakkerd door een rapport van het Internationaal Energie Agentschap.

Aziatische beleggers namen vanochtend een afwachtende houding in na de shutdown in Amerika. De Chinese beurzen wonnen enkele tienden van een procent, terwijl de Nikkei index in Tokio onveranderd noteerde. De beurs in Sydney koerste licht lager. 

De macro-economische agenda is vandaag zeer karig gevuld. Op bedrijfsvlak kijken beleggers vandaag naar onder meer cijfers van oliedienstverlener Halliburton en Netflix.

Bedrijfsnieuws

Air France-KLM voerde afgelopen week gesprekken met de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia over een eventuele overname. Dit schreef de Britse zakenkrant Financial Times zondag op basis van bronnen. Door de Italiaanse overheid aangewezen commissarissen zouden toplui van Air France-KLM in Parijs hebben ontmoet. Davy Research haalde het aandeel maandag van de kooplijst.

Takeaway.com lijkt open te staan voor een deal met het Duitse Delivery Hero. Dit bleek dit weekend uit een interview van CEO Jitse Groen met het Duitse Tagesspiegel. Groen rekent op een consolidatie en zei dat “in elk groot land in de wereld er maar één leverancier kan zijn”.

Financieel directeur Thessa Menssen van BAM Groep treedt per 1 juli dit jaar terug. Menssen is sinds januari 2013 CFO van BAM. Volgens de bouwer is haar vertrek in goed overleg tot stand gekomen, “omdat voor de verdere implementatie van de strategie een andere invulling van de CFO-functie gewenst is”. 

Eurocommercial Properties heeft definitief een contract getekend voor de overname van het Brusselse winkelcentrum Woluwe. 

Slotstanden Wall Street

De breed samengestelde S&P 500 index won 0,4 procent op 2.810,30 punten, terwijl techbeurs Nasdaq 0,6 procent steeg tot 7.336,38 punten. De Dow Jones index bleef lange tijd in het rood, maar eindigde toch 0,2 procent hoger op 26.071,72 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.