Hoe komt het toch dat rijke mensen steeds rijker worden en dat niet-rijke mensen er maar met moeite of niet in slagen om hun vermogen te laten groeien? Daar is in feite een zeer eenvoudige verklaring voor. Het enige dat je moet doen, is kijken naar de samenstelling van het vermogen.
Onderstaande grafiek betreft een overzicht van het vermogen van de Amerikaanse bevolking. Maar de eindconclusie waarom rijken rijker worden en niet-rijken niet, is grotendeels van toepassing over heel de wereld.
De grafiek is opgebouwd uit de vermogens van minder dan $10.000 tot meer dan $1 miljard en welke percentages van het vermogen dat wordt toegekend aan liquiditeiten, auto’s, huizen, aandelen, vastgoed, investeringen, …
Opvallend is dat bij de lagere rijkdom, een groot deel van het vermogen gaat naar hun eigen huis en de auto. Slechts een kleine minderheid van het vermogen zit in aandelen of investeringen.
Maar naarmate de rijkdom toeneemt, nemen aandelen en investeringen de bovenhand. Het eigen huis, auto’s en liquiditeiten spelen amper een rol in het vermogen.
Wie rijk wil worden, moet zijn vermogen ook inrichten als iemand die rijk is. Dat betekent dat beleggingen en investeringen een belangrijke rol zouden moeten spelen.
Om de 2 dagen een nieuwe miljardair
2017 was trouwens een topjaar voor de rijkste mensen ter wereld. Volgens een onderzoek van Oxfam werden de miljardairs vorig jaar samen $762 miljard rijker. Er kwam om de 2 dagen een nieuwe miljard bij waardoor het totaal over heel de wereld nu op 2.043 miljardairs staat.
De sterkste stijger was Jeff Bezos van Amazon die in 2017 maar liefst $33 miljard rijker werd. Het fortuin van de 500 rijkste miljardairs staat volgens Oxfam nu op $5.380 miljard, een stijging van 24% ten opzichte van 2016.
Bronnen: Bloomberg + MarketWatch
Foto Credit: Pixaby