(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft dinsdag een pas op de plaats gemaakt. De AEX daalde fractioneel tot 570,60 punten. 

“Een vrij saaie dag”, concludeerde beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus. Schutte merkte op dat het enthousiasme bij opening van de beurzen gedurende de dag wat wegebde, zonder noemenswaardige reden. Ook de volumes bleven laag, aldus de beleggingsadviseur. “Alleen bedrijven die vandaag werden genoemd in enkele analistenrapporten konden voor wat beweging op de beurs zorgen.”

De stemming op de Europese aandelenmarkten werd volgens Schutte wel geholpen door positieve cijfers uit Duitsland, waar de ZEW index voor het economisch sentiment steeg van 17,4 naar 20,4 in januari, terwijl was gerekend op een fractionele stijging naar 17,5 procent. De beleggingsadviseur sprak van “zeer sterke resultaten” die aansluiten bij de andere recente “krachtige” macrocijfers uit Europa.

Verder bleek het consumentenvertrouwen in de eurozone in januari flink verbeterd. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van een stand van 0,5 in december 2017 naar 1,3 deze maand. “Het hoogste niveau sinds augustus 2000”, benadrukte econoom Bert Colijn van ING.

De euro/dollar noteerde op 1,2276. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2241 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,2258 op de borden. 

Olie noteerde in het groen. Een maart-future West Texas Intermediate steeg 1,4 procent tot 64,49 dollar, terwijl een maart-future Brent 1,5 procent hoger bewoog op 70,05 dollar.   

Stijgers en dalers

In de hoofdgraadmeter steeg Altice 4,4 procent, nadat Barclays het aandeel op de kooplijst plaatste. De Britse bank verhoogde bovendien het koersdoel van 9,80 naar 11,20 euro. Na de afsplitsing van de Amerikaanse activiteiten is Altice volgens de Britse bank goedkoop gewaardeerd. Verder is het volgens Barclays goed dat door de afsplitsing van Altice USA de verhandelbaarheid van het aandeel flink stijgt. Ook het advies voor Altice USA werd door Barclays verhoogd naar Outperform. Verder meldde een Franse krant dat Orange wel oren zou hebben naar een overname van de Portugese tak van Altice. Die wordt gewaardeerd op ruim 7 miljard euro.

Vopak won 1,4 procent en Galapagos werd 1,3 procent meer waard. ArcelorMittal verloor daarentegen 2,3 procent. 

ABN AMRO zakte 1,1 procent en ING Groep 1,8 procent na adviesverlagingen. Bank of America Merrill Lynch verlaagde het advies voor ABN AMRO van Neutraal naar Underperform. Het koersdoel ging van 26,30 naar 25,00 euro. Recent verlaagde Deutsche Bank ook al het advies op ABN AMRO.  

Credit Suisse werd juist negatiever over ING en bracht het advies terug van Neutraal naar Underperform, terwijl het koersdoel met 50 cent omlaag ging naar 15,00 euro. Voor ABN AMRO trok Credit Suisse het koersdoel evenwel op van 30,00 naar 32,50 euro. Het is de favoriete bank van Credit Suisse, dat dan ook een koopaanbeveling heeft.

In de Midkap gingen Fugro en WDP aan de leiding met winsten van 3,7 en 2,4 procent. Onderaan verloor Aperam juist 1,5 procent. 

HSBC verhoogde het koersdoel voor OCI van 25,20 naar 27,50 euro. Het koopadvies bleef staan. Volgens de analisten heeft OCI in 2017 belangrijke stappen gezet, waarvan het bedrijf dit jaar de vruchten kan gaan plukken. Dit zal zich vertalen in lagere schulden en meer winst, voorziet de bank. De koers van OCI zakte 1,4 procent. 

Probiodrug was van de kleinere fondsen de grootste winnaar met 11,3 procent, gevolgd door ICT Group dat 3,2 procent steeg. Takeaway.com, dat gisteren nog fors steeg door fusie- en overnamenieuws, ging vandaag omlaag met 1,9 procent. 

Het lokaal genoteerde Lavide daalde 2,2 procent. DGB, het voormalige Verenigde Nederlandse Compagnie, won 9,7 procent. 

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen koersten de Amerikaanse aandelenmarkten dicht bij huis. Technologiebeurs Nasdaq won evenwel 0,6 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.