Het zal de meeste mensen niet ontgaan zijn dat de Amerikaanse economie op dit moment op rolletjes loopt. Eigenlijk zit het al een geruime tijd behoorlijk goed bij de grootste economie van de wereld. Mede daardoor heeft de Amerikaanse centrale bank al meerdere malen de rente opgetrokken. Het jaar 2018 kan op rentegebied een bijzonder jaar gaan worden.

Donald Trump onderstreepte tijdens de State of the Union hoe goed de Amerikaanse economie er op dit moment voorstaat. Zo refereerde de president van de VS onder andere aan het lage werkloosheidspercentage. Ook steeds meer beleggers lijken overtuigd te raken van de sterkte van de Amerikaanse economie.

Beleggers moeten rekening houden met een hardere Fed

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat steeds meer beleggers rekening houden met 4 renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank dit jaar. Op dit moment bedraagt die kans bijna 25%. Ruim een maand geleden bedroeg die kans nog minder dan 10%.

Natuurlijk is de kans nog steeds redelijk klein dat de Fed dit jaar 4 keer haar belangrijkste rentestand zal gaan optrekken, maar deze grafiek geeft wel aan dat er de afgelopen weken behoorlijk wat veranderd is. Beleggers moeten in 2018 in ieder geval rekening houden met een ‘hardere’ Amerikaanse centrale bank.