2017 was een zwak jaar voor de zilverprijs. Het kon het jaar beginnen rond $16 en afsluiten rond $17, maar veel meer zat er niet in. Sinds zilver in 2016 van minder dan $14 steeg tot boven $21, zit het edelmetaal terug in een neerwaartse trend met steeds lagere toppen. Maar daar kan in 2018 verandering in komen.

De goudprijs kon de laatste maanden weer sterk stijgen dankzij de zwakkere Amerikaanse dollar, maar voor zilver is dit veel minder het geval. Nochtans blijft de industriële vraag naar zilver groeien, voornamelijk door het gebruik in zonnepanelen en elektronische apparaten zoals smartphones en tablets.

In 2017 kwam 60% van de vraag naar zilver vanuit de industriële hoek. In 2018 verwacht men dat de vraag naar zilver uit deze sector nog zal toenemen. De unieke geleidende eigenschappen van het edelmetaal maken dat de grondstof in zeer veel apparaten en in zeer kleine hoeveelheden wordt gebruikt.

De sterke globale economie zorgt voor een toegenomen vraag naar deze producten en dus ook naar zilver. Daarbij komt dat de toegenomen globale economie ook de vraag naar zilver voor juwelen stimuleert.

Aan de productiezijde schort het in 2018

Waar volgens HSBC in 2017 nog een productie/consumptie overschot was van 31 miljoen ounces, zal er in 2018 een tekort ontstaan van 25 miljoen ounces. Dat is een verschil van maar liefst 56 miljoen ounces in het nadeel. Voor 2019 verwacht de bank zelfs een tekort van 64 miljoen ounces.

Dit zou in de toekomst de prijs van zilver ten goede moeten komen.

En als de geschiedenis een goede raadgever mag zijn, dan is het wel dat het lang windstil kan blijven rond zilver, maar eens de wind in de zeilen zit, gaat het bijzonder hard. Een hogere vraag in combinatie met een lagere productie en toegenomen tekort kunnen het vuur aan het lont steken.

Ook valt op dat de verhouding tussen goud en zilver opnieuw op een punt aangekomen is dat in het verleden steeds een keerpunt inluidde. Wanneer de goud/zilver ratio terug begint de dalingen, is dat meestal omdat de zilverprijs sterker stijgt dan de goudprijs en niet omdat de zilverprijs minder daalt dan de goudprijs.

Indien de goud/zilver ratio bijvoorbeeld opnieuw zou dalen naar 55 bij een gelijkblijvende goudprijs, betekent dat al een zilverprijs van $24 of een stijging van meer dan 40%.

Bron: ValueWalk

Foto Credit: iStock

De volgende sector die 1.000% of meer kan stijgen

Dit lijkt verdacht veel op een perfect storm. In de komende 2 jaar, zijn er gewoon teveel uraniumpartijen die belang hebben bij een hogere prijs. En met deze kleine markt, geven wij geen enkele producent ongelijk. Dit kan een explosieve markt worden waarbij beurskoersen die 1.000% of meer stijgen geen uitzondering vormen.

Ontdek hier de Grondstoffen Rapport URANIUM SPECIAL met 3 Uranium Kooptips