De Japanse crypto-exchange Coincheck opende deze week opnieuw zijn deuren nadat het werd gehackt eind vorige maand. De gebruikers van deze exchange hebben er geen vertrouwen meer in en haalden na heropening in totaal voor 373 miljoen dollar aan cryptomunten weg.

Eind januari werd de Japanse cryptobeurs Coincheck gehackt. De indringers wisten voor 500 miljoen dollar aan NEM te stelen van ongeveer 260.000 gebruikers. Coincheck besliste om het platform tijdelijk plat te leggen om de veiligheid van de site te upgraden en onderzoek te voeren naar de hack. Yen ‘withdrawals’ werden eveneens gedeactiveerd om een leegloop van de exchange te vermijden.

Coincheck vervoegt hiermee het lijstje van exchanges die slachtoffer zijn geweest van een grootschalige digitale beroving. De hack zorgde voor een neerwaartse druk op cryptomunten.

Bij hervatting van hun activiteiten begin deze week, maakte het platform geldafhalingen terug mogelijk. Gebruikers haalden voor maar liefst 373 miljoen weg in slechts één dag. Dat meldde de Japanse cryptobeurs aan Reuters en Bloomberg.

De cryptobeurs heeft aangekondigd dat het de getroffen slachtoffers zal vergoeden voor het verlies. Ze willen 0,81 dollar betalen per gestolen NEM. Op het moment van de hack was één NEM 1,01 dollar waard. Gebruikers zullen bijgevolg niet 100 procent gecompenseerd worden.

Toezichthouders

Door het voorval wordt Coincheck nu onder toezicht geplaatst van de Japanse Financial Services Agency (FSA). Het zal verantwoording moeten afleggen van hoe de hack heeft kunnen gebeuren.

Verder zal de FSA onderzoek doen naar de veiligheidsmaatregelen en de financiële capaciteiten om de slachtoffers van de hack te compenseren. De toezichthouders beslissen over het lot van het handelsplatform. Het voortbestaan van de crypto-exchange is dus mogelijk in gevaar.

Bronnen: HLN, Coindesk

Foto: 3D illustration by Quince Media

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>