De goudprijs kende met Valentijn een bijzonder sterke dag. Het gele edelmetaal ging er ruim 1,5% op vooruit. Zo blijft de goudprijs in een sterk opwaarts momentum sinds de bodem van midden december. Wat kan goud nog brengen?
De goudprijs kende een goede dag door een combinatie van verschillende factoren: de Amerikaanse dollar daalde opnieuw, er waren inflatiecijfers en de Amerikaanse aandelenmarkt kent nog steeds de nodige volatiliteit. Daarnaast is er ook nog het seizoensgebonden effect waarbij er veel vraag is naar fysiek goud en beleggers al goud inslaan in anticipatie op een zwakker aandelenseizoen.
De goudprijs zit al een paar jaar in een trend van hogere toppen en hogere bodems.
Het dieptepunt werd ingezet in december 2015. In 2016 en 2017 kende de goudprijs steeds een sterke rally. Het was ook van het jaar 2010-2011 geleden dat de goudprijs 2 jaar na elkaar in het groen kon sluiten.
Om het momentum op korte termijn vast te houden, moet de goudprijs de top van januari doorbreken, die lag op $1.370. Om het momentum op langere termijn vast te houden, moet de goudprijs de top van 2016 doorbreken, die lag op $1.377.
Zilver
In navolging van de goudprijs, kende ook de zilverprijs een sterke opvering. Het kleine broertje van goud is volatieler. Dit wil zeggen dat het sneller daalt dan goud, maar ook sterker stijgt.
Zilver zal de topkoers van januari moeten doorbreken om het momentum vast te houden. Deze lag op $17,55. Om op langere termijn in een positieve flow te blijven, moet zilver uitstijgen boven $18,64.
Goudmijnaandelen
Ook bij de uitzonderlijk goedkope goudmijnaandelen sloeg het vuur nog eens in de pan. De populaire goudmijn-ETF GDX steeg gisteren 4,5% en staat na 2 handelsdagen ruim 10% hoger dan het dieptepunt van vorige week vrijdag, toen goudmijnaandelen een capitulatie kende. Vaak volgt een stevig herstel na zo’n uitkotsfase. Gesterkt door de stijgende goudprijs gaan goudmijnaandelen dus ruim hoger.
Bron: Kitco
Foto Credit: iStock