Een geweldige indicator om naar te kijken, is de sentimentsindicator van de AAII. Kort gezegd, meet deze indicator door een enquête bij zijn leden, wat de verwachting is voor de komende 6 maanden. Zijn beleggers neutraal, negatief of juist positief? Aan de hand van deze indicator kan men een beeld krijgen over de aandelenmarkt. En het huidige beeld zet aan tot voorzichtigheid. 

Nu hebben wij (Slim Beleggen Trading) deze indicator vorig jaar ook in de gaten gehouden. En het was een van de redenen, om long te gaan in augustus vorig jaar na een daling.

De reden waarom we toen aangaven om opnieuw long na een daling (die we ook goed hadden zien aankomen) had alles te maken met het sentiment. Beleggers werden na een daling van 3% ineens heel bearish. De indicator gaf een veel hoger dan gemiddeld bearishe visie.

Het bleek een perfect koopmoment te zijn. En inderdaad: toen iedereen negatief werd, was dat een perfecte contra-indicator. Abonnees van het TA Rapport, kunnen die analyse best nog eens nalezen.

Natuurlijk varen wij niet blind op het sentiment. Maar het is zeker iets om rekening mee te houden. Daarbij is het ook veels te kort door de bocht om long te gaan wanneer iedereen negatief is en short te gaan wanneer iedereen positief is.

Was het maar zo simpel 🙂

In plaats daarvan kijken we naar afwijkingen in uitslagen. In 2017 was bij iedere daling van meer dan 2% iedereen direct bearish. De indicator gaf meteen aan dat er veel meer beren waren dan stieren. Wat we zo bijzonder vinden aan de huidige correctie van 10%, is dat beleggers alleen maar positiever zijn geworden:

Kijk hier even goed naar: na een goede week herstel, is het aantal stieren gestegen naar 48,5%. Terwijl het gemiddelde ligt op 38,3%. Het aantal beren is juist gedaald tot onder het historische gemiddelde.

Als we dan weer naar 2017 kijken, valt op dat beleggers heel anders naar de markt zijn gaan kijken.

Vorig jaar schreeuwde bij wijze van spreken iedereen moord en brand bij een ‘correctie’ van 3% en werd iedereen negatief. Vandaag de dag hebben we een correctie van 10% en iedereen verwacht dat de bodem is gezet (want ze worden allemaal positief).

Dat zien wij als een hele duidelijke afwijking ten opzichte van 2017.

Nu worden wij altijd wat voorzichtiger als belegger massaal positief worden bij het eerste herstel na een grote beweging omlaag.  Zoals we al hebben aangegeven, zijn wij juist wat voorzichtiger en hebben we hier en daar wat strategische puts gekocht.

Dat betekent niet dat we verwachten dat er een grote crash komt, maar wel dat je naast kansen aan de longkant, ook gewoon kansen kan pakken met puts. En dat is voor optiebeleggers prima, want het oude gezegde ’trap omhoog, lift omlaag’ is niets voor niets zo bekend bij beleggers…

Dat is dan ook onze boodschap aan beleggers: alles ziet er ineens heel goed uit, iedereen is weer positief en lijkt de daling al lang vergeten. Dat vinden wij wat voorbarig.

En in het TA Rapport van afgelopen weekend, hebben we precies beschreven boven welk niveau de kust volgens ons pas écht geklaard is. Tot die tijd, blijven wij voorzichtig opereren en kijken we hier en daar ook gewoon naar shortkansen. 

Bron: Gratis Nieuwsbrief Slim Beleggen Trading (schrijf hier in)

Foto Credit: iStock/H-Gall