De afgelopen twee jaar zijn de prijzen van kobalt verdriedubbeld in waarde. Dat klinkt voor veel beleggers alsof de grootste beweging omhoog al is geweest. Daar zijn wij niet zo zeker van. Als je even kijkt naar de vraag in 2016 tot 2018, dan zie je wellicht dat die vraag steeds toeneemt. Maar dat dit niets is, als je het afzet tegen de vraag in 2030.
Tussen 2022 en 2030, groeit de vraag nog eens met een factor 9.
Denk nu weer even aan de prijsstijging van de afgelopen 2 jaar (een verdriedubbeling) en zet dat dan even af tegen de verwachte vraagstijging in de komende jaren.
Dan begrijp je direct, waarom wij zo positief zijn op kobalt en waarom we weten dat deze verdriedubbeling van de prijs slechts het begin is van een decennialange bullmarket.
De prijs van kobalt is de afgelopen jaren zo hard gestegen, omdat automakers het spul heel hard nodig hebben. Neem bijvoorbeeld Volkswagen dat een bod plaatste voor een voorraad waar de automaker maar liefst 5 jaar mee kan doen.
In dit gratis rapport, hebben we de 6 grondstoffen van de toekomst beschreven. Grondstoffen, waarvan de vraag in de komende jaren zal exploderen.
Iedereen heeft kobalt nodig
Natuurlijk volgden concurrenten snel, met BMW dat een langetermijncontract wil sluiten. En wie het nieuws deze week een beetje heeft gevolgd, weet dat ook andere spelers heel veel interesse hebben in kobalt. Apple bijvoorbeeld! Volgens een rapport is Apple op zoek naar een goede deal om kobalt te kopen en zo zijn voorraad veilig te stellen.
Zonder kobalt, kunnen de batterijen van de iPhone niet worden gemaakt. Apple is dan ook een van de grootste spelers en afnemers van het product.
Dat producenten nu massaal op zoek zijn naar langetermijncontracten is helemaal niet zo gek. Wij hebben bovenstaande grafiek over de vraag natuurlijk gemaakt, maar andere partijen weten ook dat de vraag naar kobalt hard zal gaan stijgen.
Iedereen wil die enorme prijsstijging voor zijn. Apple en BMW, willen nu lagere prijzen vastklikken omdat het over een paar jaar veel meer geld kost om een ton kobalt af te nemen. Nu vraagt u zich wellicht af: waarom zou een kobaltmijner hier mee akkoord gaan?
Goede vraag.
En een antwoord vinden we bij Glencore, een van de grootste miners die ook veel kobalt produceert.
Ivan Glasenberg van Glencore (die altijd op zoek is naar een goede deal) heeft afgelopen woensdag nog aangegeven dat hij helemaal geen langetermijncontracten zal tekenen tegen een vaste prijs. Zijn woorden waren glashelder: nu niet, nooit niet.
En dat is de logische keuze. Want iedereen heeft vraag naar kobalt. Van telefoonproducenten tot automakers en de ruimtevaartindustrie. Zeker, als je realiseert dat in de komende jaren veel meer elektrische auto’s worden geproduceerd. Dat geldt overigens niet alleen voor kobalt, maar ook voor lithium.
Al is de vraag naar kobalt veel explosiever aan het stijgen, waarbij het aanbod ook nog eens veel beperkter is.
Voordat beleggers nu verwachten dat de prijzen van kobalt met 6000% gaan stijgen in de komende jaren, is het wel goed om te realiseren dat automakers niet helemaal gek zijn. Hoe sneller de prijs stijgt, hoe meer motivatie er is om een alternatief te vinden voor kobalt.
Kobalt is schaars
En in tegenstelling tot olie, is kobalt maar één keer nodig. Als de auto eenmaal is geproduceerd, heb je er niet meer van nodig. Het is dus in ieders belang om wel verantwoordelijk met deze schaarste om te gaan.
Daarom zullen mijnbouwers wat water bij de wijn gaan doen en voor de korte termijn wel bereid zijn om contracten te sluiten. Natuurlijk wel, met de meest gunstige voorwaarden voor de mijnbouwers (die hebben namelijk wel de overhand in deze markt).
Denk bijvoorbeeld aan contracten met een prijsvloer en een hoog plafond. Zo verliezen ze niet de volledige upside en zijn ze ook nog eens ingedekt tegen een eventuele daling van de marktprijs. In de huidige markt, is dat natuurlijk een ideale deal.
Nu zijn wij zelf zeer bullish op alles wat met energieopslag te maken heeft. Van lithium tot kobalt en nikkel, maar ook vanadium. De fundamenten wijzen namelijk op een gigantische toename in de komende 10 jaar.
Dat betekent natuurlijk niet dat de prijzen vanaf morgen alleen maar omhoog gaan, maar het betekent wel dat je als belegger kan instappen in een sector waar de vraag structureel toeneemt. En dat is een gunstige positie om in te zitten.