Terwijl de spanningen tussen Rusland en Groot-Brittannië (en vele andere NAVO-lidstaten) oplopen, blijft de Russische centrale bank goud aan zijn reserves toevoegen. Anderzijds dumpt Rusland zijn Amerikaanse obligaties. Zouden de Russen vermoeden dat het deze keer niet enkel bij woorden blijft?
Rusland hamstert goud aan het snelste tempo in 12 jaar en dumpt Amerikaanse obligaties aan het snelste tempo sinds 2011. Rusland wil hiermee zijn afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar en daarmee de facto ook de Verenigde Staten verder afbouwen.
De Russische centrale bank verhoogt zijn goudreserves al iedere maand sinds maart 2015. Het is momenteel de 5e grootste bezitter van goud ter wereld, na de Verenigde Staten, Duitsland, Italië, en Frankrijk.
Eind januari had Rusland 1.857 ton goud in zijn kluizen liggen. China rapporteerde voor de laatste keer zijn goudreserves in oktober 2016 en bedroegen toen 1.843 ton. Hiermee stak Rusland zijn buur voorbij. Sindsdien blijft het goud kopen.
Rusland heeft grote goudhonger
Volgens de Russische centrale bank hadden de goudreserves begin maart een waarde van $455 miljard. Dat is de hoogste waardering van de goudreserves sinds 2014.
2018 kent de sterkste toename van de Russische goudreserves sinds 2006. Volgens data van de World Gold Council is het land van Vladimir Poetin een wereldleider op het gebied van het verwerven van fysiek goud.
Rusland is de 3e grootste producent van goud ter wereld. De toename van de goudreserves komt dan ook voornamelijk uit eigen productie.
Anderzijds dumpt de Russische centrale bank zijn Amerikaanse obligaties aan het snelste tempo sinds januari 2011. De aan- en verkoop van Amerikaanse obligaties gaat op en neer, maar grotendeels worden obligaties afgebouwd, ten voordele van het gele edelmetaal.
Bron: Zerohedge
Foto: Wikimedia Commons/Andrzej Barabasz (Chepry)