(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak is vrijdag, net als omringende beurzen, lager gesloten vanwege de vrees voor een handelsoorlog. De AEX verloor 1,3 procent tot 521,45 punten. Op weekbasis daalde de Amsterdamse hoofdgraadmeter krap 3 procent.

Donderdag kondigde de Amerikaanse president Donald Trump importtarieven aan op Chinese producten, waarop China vooralsnog beperkte tegenmaatregelen bekendmaakte. Trump zei dat het niet bij deze maatregelen zal blijven, waardoor de angst voor een escalerend handelsconflict tussen beide grootmachten flink is opgelopen.

Niet iedereen deelt deze vrees. “KBC maakt zich daarover niet meteen veel zorgen en ziet dat alles vooral passen in de typische Trump-onderhandelingstactiek om zich in
een goede startpositie te manoeuvreren”, zei Senior Finanical Economist Tom Simonts van de bank.

Simonts verwees naar het verloop van de importtarieven op staal door Trump, “die eerst met veel bombarie werden aangekondigd, maar waar dan uitzonderingen gegeven worden aan Canada/Mexico zodat de Nafta-onderhandelingen verdergezet kunnen worden en er verzoenende taal gesproken kan worden”. Donderdag bleek dat ook de Europese Unie naar verwachting vrijgesteld zal worden van de tarieven op staal.

Verder werd er vrijdag bekend dat de Amerikaanse orders voor duurzame goederen in februari zijn gestegen met 3,1 procent. In dezelfde maand werden er minder nieuwe eengezinswoningen verkocht in de VS.

De euro/dollar bleef binnen een kleine bandbreedte, wat volgens marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank op onzekerheid wijst. Het valutapaar noteerde tijdens het slot in Europa op 1,2355, Donderdagavond was dit 1,2313.

Olieprijzen gingen omhoog. Door de aanstelling van John Bolton als de nieuwe veiligheidsadviseur van Trump komt de atoomdeal met Iran onder verdere druk te staan. Bolton zou het in 2015 gesloten akkoord net als Trump willen opzeggen.

Stijgers & dalers

In de hoofdgraadmeter sloten 21 van de 25 aandelen lager. Vopak won 3,2 procent en was de grootste stijger, terwijl KPN 0,5 procent won en Philips Lighting 0,2 procent.

Philips daalde met 3,6 procent het hardst. ArcelorMittal verloor 3,4 procent en ASML sloot 3,3 procent in het rood.

Altice verloor 0,8 procent. Volgens persbureau Reuters heeft topman Alan Weill van Altice France gezegd dat de activiteiten in Frankrijk dit jaar herstellen. In Frankrijk heeft Altice te kampen met hoge concurrentie.

Royal Dutch Shell werd door Société Générale op de kooplijst gezet. Het koersdoel bleef 30,50 euro. De Franse bank merkte op dat het aandeel dit jaar met een verlies van 7,5 procent minder presteert dan sectorgenoten en de markt in het algemeen. Het aandeel Shell verloor 0,2 procent.

In de Midkap zakte Fugro 3,1 procent en raakte Air France-KLM 2,7 procent kwijt.

Flow Traders liet daarentegen een flinke plus zien van 9,1 procent. De flitshandelaar profiteert van de volatiliteit op de aandelenmarkten. Analist Rosine van Velzen van ING denkt dat de onrust rondom Facebook en de vrees voor een handelsoorlog de volatiliteit zal blijven stuwen, net als het beleid van de Amerikaanse centrale bank en de hoge waarderingen van aandelen.

Het Britse dagblad Express & Star schreef dat bouwbedrijf BAM een opdracht heeft overgenomen van het failliete Britse Carillion. BAM kon dit niet direct bevestigen tegenover ABM Financial News. De koers van BAM Groep daalde 1,5 procent.

Van de kleinere aandelen steeg Sif 2,2 procent. Het aandeel is deze week een van de grotere stijgers.

Beter Bed verloor daarentegen 2,7 procent.

NIBC en B&S Group vierden vandaag hun eerste beursdag. NIBC ging naar de beurs voor 8,75 euro per aandeel, maar de koers sloot lager op 8,50 euro. De introductiekoers van B&S Group bedroeg 14,50 euro. Het aandeel sloot op de eerste dag ook op deze koers.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenhandel noteerde Wall Street tot 0,8 procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.