Wat zijn cryptomunten nu precies? Onder welke categorie vallen ze? Volgens de IRS zijn ze ‘eigendom’, de Treasury department zegt dat ze doorkunnen als geld en de CFTC beweert dat ze thuishoren onder de categorie ‘commodities’. In Nederland worden ze beschouwd als waarde-bestanden, dat oordeelde een Amsterdamse rechtbank in een rechtszaak vorig week.

In de jurisprudentie die vorige week werd gepubliceerd, kan je lezen hoe een rechtbank in Amsterdam bitcoin bestempeld als een waarde die overdraagbaar is tussen personen. Het betreft een rechtszaak waarbij een schuldeiser zijn gelijk heeft gekregen en dus 0,591 BTC terugbetaald moest krijgen.

Het gaat over een geschil tussen Koinz Trading BV en een schuldeiser die mining-opbrengsten niet betaald heeft gekregen. De rechtsbank oordeelde dat de onderneming 0,591 bitcoin moest overmaken aan de schuldeiser. Oftewel een dwangsom betalen van 10.000 euro.

Waarde-bestanden

Het vonnis van het hof vermeldt uitdrukkelijk dat bitcoin alle kenmerken van een ‘eigendomsrecht’ vertoont, en daarom is een claim om BTC onder eigendomsrechten over te dragen legitiem. Hieronder leest u het oordeel van de rechtbank inzake de classificatie van bitcoin:

Een bitcoin bestaat, zo begrijpt de rechtbank, uit een unieke, digitaal versleutelde reeks van cijfers en letters opgeslagen op de harde schijf van de computer van de rechthebbende.

Bitcoins worden ‘geleverd’ door het verzenden van bitcoins van de ene wallet naar de andere wallet. Bitcoins zijn op zichzelf staande waarde-bestanden, die bij een betaling rechtstreeks door de betaler aan de begunstigde worden geleverd. 

Hieruit volgt dat een bitcoin een waarde vertegenwoordigt en overdraagbaar is. Naar het oordeel van de rechtbank vertoont het hiermee kenmerken van een vermogensrecht.

Een vordering tot betaling in bitcoin is dus te beschouwen als een vordering die voor verificatie in aanmerking komt.

Volgens de rechtbank was er een onbetwistbaar contact tussen Koinz Trading BV en de schuldeiser. Aangezien de verplichtingen in bitcoin waren aangegaan, zou het bedrag ook met dezelfde valuta moeten worden terugbetaald. Nederland lijkt hiermee cryptomunten stap voor stap te categoriseren als valuta, net zoals euro’s of dollars.

Bronnen: Coin Telegraph, IEX

Foto: Pxhere

De meest eenvoudige en winstgevende manier om te beleggen in cryptomunten

Het Technologie Rapport biedt een unieke manier om winstgevend te beleggen in Bitcoin en andere cryptomunten. Je ontvangt een totaalpakket met:

  • Strategieën
  • Tips
  • Aanbevelingen
  • Gidsen
  • Een 24/7 professionele helpdesk
  • Een bewezen trackrecord

Begin HIER aan de meest winstgevende periode uit je leven