(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,2 procent tot 527,00 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,8 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,1 procent.

Daarmee herstelde het Damrak grotendeels van de forse verliezen eerder op de dag, in reactie op de verkoopgolf dinsdag op Wall Street, waarbij met name technologiefondsen het moesten ontgelden. Rond het middaguur noteerde de AEX nog 1,4 procent lager.

Beleggingsadviseur Paul Springorum van Indexus sprak van een “aparte” handelsdag, waarbij het Damrak in eerste instantie fors onderuit ging in reactie op de lagere Amerikaanse en Aziatische aandelenmarkten, maar zich gedurende de tweede helft van de handelsdag aan Wall Street optrok, “hoewel de belangrijkste indexen ook daar nu weer lager noteren”, aldus Springorum kort voor de slotgong op het Damrak tegenover ABM Financial News.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het consumentenvertrouwen in Duitsland in april licht is verbeterd. De vertrouwensindex onder consumenten steeg voor april naar 10,9, tegen 10,8 een maand eerder.

Het Franse consumentenvertrouwen noteerde in maart daarentegen onveranderd. De index noteerde ongewijzigd op 100.

De Spaanse detailhandel heeft in februari op jaarbasis 2,2 procent meer omgezet. Op maandbasis steeg de omzet met 0,1 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de economie in het vierde kwartaal fors harder is gegroeid dan verwacht. De grootste economie groeide 2,9 procent, waar eerder nog werd uitgegaan van 2,5 procent.

Het aantal hypotheekaanvragen steeg vorige week in de Verenigde Staten met 4,8 procent en de aanstaande woningverkopen namen in februari met 3,1 procent toe.

Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de week eindigend op 23 maart in de Verenigde Staten zijn gestegen met circa 1,6 miljoen vaten tot 429,9 miljoen vaten.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een mei-future West Texas Intermediate daalde 1,1 procent tot 64,56 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,4 procent lager bewoog op 69,80 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,2342. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2390 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,2403 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 16 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door indexzwaargewicht Unilever met een winst van 4,3 procent. Unilever kreeg een koopadvies van UBS. De koers van het aandeel is sinds de piek van oktober 2017 met circa 17 procent gedaald en daarmee is volgens de analisten van de Zwitserse bank een mooi instapmoment bereikt. De Amsterdamse Ondernemerskamer heeft aandeelhouders van Unilever bovendien opgedragen om hun resterende 6 procent en 7 procent cumulatief preferente aandelen aan te bieden. Ook zou het Brits-Nederlandse voedingsmiddelenconcern in de running zijn voor de aankoop van de divisie gezonde voeding van GlaxoSmithKline.

UBS verhoogde verder het koersdoel voor AkzoNobel van 81,00 naar 85,00 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. Het aandeel won 0,6 procent.

Gemalto won 0,5 procent. Thales Group lanceerde officieel het overnamebod op de Franse digitale beveiliger. Bryan Garnier adviseerde aandeelhouders hun stukken aan te melden. Heineken won 0,2 procent.

Royal Dutch Shell, net als Unilever een zwaargewicht, rondde de verkoop van een belang in het Irakese olieveld West Qurna 1 af. Het aandeel verloor 1,1 procent.

ArcelorMittal meldde klaar te zijn met het recent aangekondigde inkoopprogramma van aandelen. In totaal werden 7 miljoen aandelen teruggekocht met een totale waarde van dik 184 miljoen euro. Het aandeel daalde 1,9 procent.

ASML had opnieuw een lastige dag en verloor 4,5 procent. Daarmee was het de grootste daler in de hoofdindex. Ook sectorgenoten ASMI en Besi hadden het in de AMX lastig en leverden respectievelijk 4,1 en 5,1 procent in. Druk op de grote Amerikaanse techbedrijven raakt ook de Nederlandse halfgeleidersector, aldus marktkenners.

In de Midkap won het aandeel TomTom 10,4 procent, op basis van overnamegeruchten. Perbureau Reuters meldde rond het slot van de handel dat het concern Deutsche Bank ingehuurd zou hebben om te kijken of er geïnteresseerden zijn voor een minderheidsbelang of de volledige overname van het bedrijf. Daarmee was het bedrijf de sterkste stijger onder de Midkappers.

Onder de kleinere fondsen won Kiadis Pharma 5,5 procent. Kiadis Pharma verwacht nog altijd na het ontvangen van Europese goedkeuring voor zijn medicijn ATIR101, deze in de tweede helft van 2019 te kunnen lanceren.

Accell Group kon met een plus van 3,2 procent eveneens in het groen blijven. De Friese fietsenfabrikant breidde het minderheidsbelang in het Amerikaanse Beeline Bikes uit naar 100 procent.

BinckBank was met een verlies van 4,7 procent de sterkste daler van de AScX-fondsen.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent lager op 2.598,41 punten. De Dow Jones index 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,2 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.