Recent verscheen er alarmerend nieuws over de bonussen die in 2017 zijn uitgekeerd op Wall Street. Ten opzichte van het jaar 2016 steeg de gemiddelde bonus met 17% naar $ 184.220. Door deze stijging is het niveau van voor de crisis op een haar na behaald. In 2006 bedroeg de gemiddelde bonus immers $ 191.400.

Het onderwerp ‘bonus’ ligt bij de meeste mensen behoorlijk gevoelig. Zeker op het moment dat er flinke bonussen aan de hoge heren worden uitgekeerd, terwijl aan de onderkant er gesaneerd wordt op het personeel. Met name bonussen binnen de bankensector liggen behoorlijk gevoelig. Zij worden immers gezien als de veroorzaker van de grootste mondiale crisis uit de geschiedenis.

Riante bonussen te danken aan toegenomen winstgevendheid

Volgens kenners is de bonusgroei van afgelopen jaar goed uit te leggen. Als gevolg van de toegenomen winstgevendheid van de bedrijven is er meer ruimte voor beloningen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat er al drie jaar sprake is van een stijgende beweging.

Het zal wellicht vreemd in de oren klinken, maar het is te hopen dat er voorlopig nog geen einde komt aan deze bonusgroei. Op het moment dat er immers een abrupt einde komt aan deze trend, betekent dat weinig goeds.