(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,5 procent tot 529,52 punten, terwijl de AMX een winst van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,5 procent.
Online broker Lynx merkte op dat de AEX zich evenals woensdag weinig lijkt aan te trekken van het negatieve sentiment in de Amerikaanse technologiesector. “Hiermee lijkt het belangrijke steunniveau van 516 punten nog altijd stand te houden”, aldus de analisten van Lynx. “Ondanks de grote uitslagen die intraday plaatsvinden, gaat de AEX-index per saldo nergens heen. Sinds begin februari bevindt de Amsterdamse index zich al in een zijwaartse trend”, voegden de analisten toe.
De Amerikaanse techsector lag de afgelopen dagen flink onder vuur. Donderdag was sprake van herstel voor een deel van de grote fondsen, zoals Facebook, maar stond Amazon onder druk vanwege tweets van de Amerikaanse president Donald Trump waarmee hij kritiek uitte op de belasting die Amazon betaalt en de impact van de online retailer op fysieke winkels.
Na de dreigende handelsoorlog die de AEX vorige week in zijn greep hield en waarbij de Amsterdamse hoofdindex 3 procent verloor, wist de index daarvan deze week circa de helft weer terug te winnen.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat het vertrouwen van Nederlandse producenten in maart is gedaald. Het producentenvertrouwen daalde van 10,9 in februari naar 9,5 in maart.
Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat de werkloosheid in Duitsland in maart verder is gedaald. Het voor seizoensinvloeden aangepaste aantal werklozen daalde met 19.000 ten opzichte van de voorgaande maand. Het werkloosheidspercentage daalde van 5,4 in februari naar 5,3 procent. De Duitse consumentenprijzen zijn in maart op maand- en jaarbasis gestegen met achtereenvolgens 0,4 procent en 1,6 procent.
De Italiaanse producentenprijzen stegen in februari met 1,6 procent op jaarbasis. Vanmiddag volgen uit Duitsland nog inflatiecijfers. De Britse economie is in het vierde kwartaal van 2017 met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van het derde kwartaal. Deze stijging afgelopen kwartaal was daarmee conform een eerdere raming.
Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vorige week onverwacht is gedaald.
De Amerikaanse inflatie is in februari licht gestegen. De PCE kernprijsindex, die de Federal Reserve als graadmeter voor de ontwikkeling van de inflatie gebruikt bij het bepalen van het monetaire beleid, steeg op jaarbasis 1,8 procent. De persoonlijke inkomens stegen met 0,4 procent, terwijl de persoonlijke uitgaven met 0,2 procent stegen.
Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in maart verder gestegen. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 99,7 in februari naar 101,4 deze maand.
De bedrijvigheid rond de regio Chicago in de Verenigde Staten is in maart in een lager tempo gegroeid dan in de voorgaande maand. De inkoopmanagersindex daalde van 61,9 in februari naar 57,4 deze maand.
Olie noteerde donderdag in het groen. Een mei-future West Texas Intermediate steeg 0,4 procent tot 64,61 dollar, terwijl een mei-future Brent fractioneel hoger bewoog op 69,55 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,2295. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2311 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,2309 op de borden.
Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 15 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 4,1 procent, gevolgd door ABN AMRO en Wolters Kluwer met winsten van achtereenvolgens 1,8 procent en 1,3 procent.
Altice daalde 0,8 procent, nadat Credit Suisse het koersdoel verlaagde van 10,00 naar 8,00 euro. Het advies werd gehandhaafd op Neutraal.
Randstad was met een verlies van 3,9 procent de sterkste daler.
In de AMX waren alle ogen gericht op TomTom. De navigatiespecialist liet woensdagavond weten geen financieel adviseur aan het werk te hebben gezet om op zoek te gaan naar een eventuele koper. “In reactie op de geruchten in de markt ontkende TomTom dat het financiële adviseurs opdracht heeft gegeven om te zoeken naar potentiële kopers”, zo liet de navigatiespecialist weten. Die geruchten zorgden er woensdag aan het einde van de dag voor dat het aandeel omhoog spoot. Het aandeel daalde 8,2 procent.
AMG was met een winst van 3,3 procent de sterkste stijger van de Midkappers, gevolgd door Air France-KLM, dat 2,9 procent steeg.
OCI steeg 0,2 procent. Berenberg startte met het volgen van OCI met een koopadvies en een koersdoel van 25,00 euro. OCI zal volgens Berenberg dit jaar flink meer volumes produceren. Aangezien het bedrijf minder gaat investeren zal de vrije kasstroom volgens de marktvorsers dit jaar op 8 procent uitkomen en in 2019 groeien tot 14 procent. Air France-KLM won zelfs 4,1 procent.
Onder de kleinere fondsen was Accell met een winst van 2,6 procent de sterkste stijger. Pharming won 1,5 procent en Lucas Bols steeg 1,4 procent. Kiadis Pharma verloor 2,7 procent.
Avantium won 0,9 procent, na publicatie van de jaarcijfers. KBC Securities zag in de jaarcijfers aanleiding om het koersdoel voor Avantium te verlagen van 8,50 naar 5,50 euro.
Kardan won 0,7 procent, nadat het concern woensdag laat over 2017 een lager nettoverlies rapporteerde.
Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,9 procent hoger op 2.628,91 punten. De Dow Jones index steeg 1,0 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,0 procent in het groen.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.