(ABM FN-Dow Jones) Wall Street gaat woensdag vermoedelijk lager van start door de opgelopen dreiging van een handelsoorlog tussen Amerika en China. Ongeveer een half uur voor de opening in New York daalde de future voor de S&P 500 tot 1,3 procent.

De escalerende handelsoorlog tussen Amerika en China eist zijn tol op de mondiale aandelenmarkten. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde dinsdag tarieven op Chinese producten aan en vandaag verschenen berichten over vergeldingsmaatregelen door de Chinezen.

China zou onder andere de invoer van Amerikaanse sojabonen willen beperken via invoertarieven. Van de 90 miljard kilo aan sojabonen die China importeert, komt ongeveer 40 procent uit de Verenigde Staten, aldus Rabobank. De analisten van de bank wezen erop dat beide landen vooralsnog dreigen, maar dat de nieuwe tarieven nog niet effectief zijn.

Trump benadrukte woensdag op Twitter dat Amerika niet in een handelsoorlog is verwikkeld met China, maar deze oorlog reeds jaren terug al heeft verloren.

Minister van Economische Zaken Wilbur Ross zei woensdag op CNBC dat de maatregelen van China slechts 0,3 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product raken.

Ross zei ook dat tegenacties van China geen verrassing mogen zijn. Dat de beleggers zo fel reageren, is volgens Ross verbazingwekkender.

Ross benadrukte dat “dit niet de Derde Wereldoorlog is”

Voorbeurs maakte loonstrookjesverwerker ADP bekend dat er in de niet-agrarische private sector 241.000 banen zijn bijgekomen in maart. Er was gerekend op een groei van 200.000 banen. Op vrijdag verschijnt het officiële maandelijkse banenrapport waarin ook cijfers over de loongroei zullen worden vermeld.

Tevens is er vanmiddag aandacht voor de inkopers in de dienstensector. Uit cijfers van ISM eerder deze week bleek dat de Amerikaanse industrie in maart iets minder hard groeide, maar met een stand van 59,3 was de index nog altijd ver weg van het break even-niveau van 50. Markit berekende dat de industrie zelfs in een iets hoger tempo groeide. Deze index ging van 55,3 naar 55,6 en bereikte daarmee de hoogste stand in drie jaar tijd.

De euro/dollar noteerde woensdagmiddag op 1,2298. Dinsdagavond rond het slot van Wall Street was dit 1,2269. Olieprijzen daalden circa 1,5 procent. Later vandaag verschijnt het wekelijkse rapport over de Amerikaanse olievoorraden.

Bedrijfsnieuws

Boeing daalde in de handel voorbeurs met 4,3 procent, omdat China mogelijk ook tarieven instelt op de invoer van vliegtuigen. Aandelen van autofabrikanten Ford en General Motors, die veel naar China exporteren, daalden respectievelijk 3 en 4 procent.

Lennar steeg 0,9 procent. De huizenbouwer behaalde in het eerste kwartaal van 2018 flink hogere resultaten, geholpen door de overname van CalAtlantic. CEO Stuart Miller zei positief te blijven over de vooruitzichten van de sector. Hoewel de rente stijgt, blijft de werkloosheid laag, aldus de topman. Ook de lonen stijgen “bescheiden”.

CEO Mark Zuckerberg van Facebook zal volgend week 11 april verschijnen voor een comité van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Zuckerberg zal vragen beantwoorden over hoe zijn bedrijf omgaat met de data van gebruikers. Facebook verloor recent miljarden aan beurswaarde nadat bekend werd dat gegevens van gebruikers op een ongepaste manier zijn gebruikt door datafirma Cambridge Analytica. De koers van Facebook zakte 1,5 procent.

Tesla daalde met dik 4 procent. Verscheidene analisten hebben gereageerd op het productierapport dat de autofabrikant gisteren bekend maakte en stelde dat niet aan de doelstellingen was voldaan. Tesla verwacht komende week 2.000 stuks van het Model 3 te produceren, hetgeen nog altijd onder de 2.500 stuks per week is die het in het eerste kwartaal wilde produceren. De fabrikant blijft ernaar streven om in de komende drie maanden de productie van Model 3 uit te breiden naar 5.000 auto’s per week. Tesla zei dinsdag tevens geen extra kapitaal op te hoeven halen als het de eigen productiedoelen haalt.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index sloot dinsdag 1,7 procent hoger op 24.033,36 punten, de breder samengestelde S&P 500 index steeg 1,1 procent naar 2.614,44 punten en techbeurs Nasdaq won 1,0 procent op 6.941,28 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.