(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft dinsdag de wind in de rug nadat toezeggingen van de Chinese president Xi Jinping de angel uit het dreigende handelsconflict met de Verenigde Staten leken te halen.

De AEX won richting de klok van half twaalf een half procent op 542,74 punten.

Vanochtend kondigde de Chinese president Xi Jinping, tijden een toespraak op het Boao Forum in Azië, onder meer aan om importtarieven op auto’s te verlagen en het land meer open te stellen voor buitenlandse investeerders.

Daarmee lijkt een handelsoorlog, in ieder geval voor even, weer van tafel. 

Strateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management herhaalde dinsdagochtend tegen ABM Financial News “niet te geloven in een handelsoorlog”. Dat zou beide partijen te veel pijn doen, meent hij.

Daarbij sloten Amerika en China in de afgelopen periode al de nodige handelsakkoorden en heeft China bijvoorbeeld de staalindustrie in de afgelopen jaren flink gereorganiseerd. 

De harde woorden van de afgelopen weken waren volgens Juvyns niet meer dan onderhandelingstactiek. Hij denkt dat het akkoord dat Amerika en China zullen sluiten “beter gaat zijn dan vorige week gevreesd”.

Vanochtend werd bekend dat de consumentenprijzen in Nederland in maart minder hard zijn gestegen dan een maand eerder. Het prijspeil kwam afgelopen maand 1,0 procent hoger uit, terwijl dit in februari nog 1,2 procent was.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2322.

Stijgers en dalers

In de AEX gingen de meeste aandelen hoger. ArcelorMittal won 3,1 procent en ASR ging er 2,1 procent op vooruit. Vopak daalde daarentegen 1,4 procent naar 40,56 euro. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees erop dat Macquarie het aandeel is beginnen te volgen met een Underperform advies en een koersdoel van 32,00 euro. Maandag steeg Vopak juist nog 3,4 procent na koersdoelverhogingen van ABN AMRO en Kempen.

KPN daalde 1,3 procent. Jefferies verlaagde het koersdoel voor het telecom-aandeel van 2,32 naar 2,00 euro met een ongewijzigd Underperform advies. De analisten noemden risico’s van regelgeving door de Autoriteit Consument & Markt, een wisseling van de wacht aan de top van KPN en nog altijd een gebrek aan “inspirerende operationele trends”.

In de Midcap steeg Takeaway.com 6,8 procent na het publiceren van de orders in het eerste kwartaal. Zowel analisten van NIBC als van UBS waren te spreken over de ordergroei, en dan met name in Duitsland. Beide banken hebben ook een koopaanbeveling op Takeaway.

Verder steeg bodemonderzoeker Fugro 2,9 procent en won Aperam 2,8 procent. Corbion verloor daarentegen 1,6 procent, terwijl Air France-KLM 1,3 procent daalde. De luchtvaartmaatschappij vervoerde in maart ruim 5 procent meer passagiers. Maar door staking bij de Franse tak schat Air France-KLM dat het operationeel resultaat met 170 miljoen euro wordt gedrukt.

Onder de kleinere aandelen steeg Heijmans 2,4 procent en won Pharming 1,7 procent. ICT Group werd 1,4 procent goedkoper.

Op de lokale markt steeg Easy2Pay 7,8 procent. Maandag bedroeg de winst al meer dan 10 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.