(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag overtuigend hoger gesloten. De AEX won 1,0 procent op 545,25 punten.

Volgens vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management wordt de richting op de beurzen momenteel bepaald door politiek nieuws. Vooral de ontwikkelingen rondom de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en China worden volgens Vermeulen in de gaten gehouden.

Uitspraken van de Chinese president Xi Jinping konden beleggers wat rust geven. Xi kondigde onder meer aan om importtarieven op auto’s te verlagen en het land meer open te stellen voor buitenlandse investeerders. “China lijkt Trump even zijn gang te laten gaan, maar is niet van plan zich te laten ondersneeuwen”, meende de vermogensbeheerder. “Uiteindelijk draait het allemaal om de toon momenteel.”

Vermeulen stelde dat een politieke markt, zoals nu het geval is, zich lastig laat voorspellen. “Meestal duurt zo’n situatie weken, voordat er bij beleggers weer wat rust komt en er weer wordt gekeken naar macro- en bedrijfscijfers”, aldus Vermeulen. Pas dan kan volgens de vermogensbeheerder de bovenkant van de huidige bandbreedtes worden opgezocht.

Vanochtend werd bekend dat de consumentenprijzen in Nederland in maart minder hard zijn gestegen dan een maand eerder. Het prijspeil kwam afgelopen maand 1,0 procent hoger uit, terwijl dit in februari nog 1,2 procent was. Verder werd bekend dat de Amerikaanse groothandelsvoorraden in februari met een procent stegen ten opzichte van een maand eerder. Vooraf geraadpleegde economen rekenden op 0,9 procent.

Op woensdag volgen er diverse macro-economische cijfers, onder meer over de Japanse en Chinese producentenprijzen en de Britse handelsbalans. Later op de dag staan er nog Amerikaanse inflatiecijfers op de rol en komen er in de avond notulen van de Federal Reserve naar buiten.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanmiddag licht hoger op 1,2337. De olieprijzen liepen tot drie procent op.

Stijgers en dalers

In de AEX gingen de meeste aandelen hoger. Staalreus ArcelorMittal won 3,0 procent en verzekeraar ASR ging er zelfs 3,9 procent op vooruit. Tankopslagbedrijf Vopak daalde daarentegen 1,0 procent naar 40,56 euro. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees erop dat Macquarie het aandeel is beginnen te volgen met een Underperform advies en een koersdoel van 32,00 euro. Maandag steeg Vopak juist nog 3,4 procent na koersdoelverhogingen van ABN AMRO en Kempen.

KPN daalde 1,3 procent. Jefferies verlaagde het koersdoel voor het telecom-aandeel van 2,32 naar 2,00 euro met een ongewijzigd Underperform advies. De analisten noemden risico’s van regelgeving door de Autoriteit Consument & Markt, een wisseling van de wacht aan de top van KPN en nog altijd een gebrek aan “inspirerende operationele trends”.

In de Midcap steeg Takeaway.com 6,1 procent na het publiceren van de orders in het eerste kwartaal. Zowel analisten van NIBC als van UBS waren te spreken over de ordergroei, en dan met name in Duitsland. Beide banken hebben ook een koopaanbeveling op Takeaway.

Verder steeg bodemonderzoeker Fugro 6,3 procent en won Aperam 4,0 procent. Corbion verloor daarentegen 1,2 procent, terwijl Air France-KLM 2,4 procent daalde. De luchtvaartmaatschappij vervoerde in maart ruim 5 procent meer passagiers. Maar door staking bij de Franse tak schat Air France-KLM dat het operationeel resultaat met 170 miljoen euro wordt gedrukt.

Onder de kleinere aandelen steeg Accell Group 3,3 procent en won Heijmans 2,4 procent. Nedap werd 1,2 procent goedkoper.

Op de lokale markt steeg Easy2Pay tien procent. Maandag bedroeg de winst ook al meer dan 10 procent.

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten ging Wall Street circa twee procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.