(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren maandag richting het einde van de ochtendhandel licht hoger. De AEX index steeg 0,1 procent tot 548,59 punten, terwijl de AMX een winst van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,6 procent.
De markt verwerkte maandag de militaire luchtaanvallen van Amerika, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zaterdagochtend op Syrië als vergelding voor de vermeende gifgasaanval waarbij 43 burgers omkwamen en honderden gewond raakten. Volgens marktanalist Stefan Koopman van Rabobank reageerden markten positief op het gematigde militaire ingrijpen in Syrië, “maar dit lijkt nu een beetje uit de markt te lopen”, zei de marktanalist.
Beleggingsadviseur Paul Springorum van Indexus zegt verbaasd te zijn dat de markt nauwelijks reageert op de luchtaanval op Syrië. Hij spreekt van een weinig spannende handelsdag, waarbij het afwachten is tot het cijferseizoen echt losbarst. Geopolitieke ontwikkelingen zouden deze week volgens hem voor beweging kunnen zorgen, waaronder nieuwe sancties van Washington tegen Moskou.
Het economisch beeld in april in Nederland is iets verbeterd. Dit bleek maandag uit de Conjunctuurklok van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Half april presteerden alle indicatoren beter dan hun langjarige trend.
Op macro-economisch vlak stonden in Europa maandagochtend geen publicaties geagendeerd. Gedurende de tweede helft van de handelsdag verschijnen in de Verenigde Staten een reeks data. Koopman zegt met name uit te kijken naar de publicatie van Amerikaanse detailhandelscijfers. “Het is de verwachting dat de Amerikaanse belastingverlaging inmiddels in de loonstrookjes zichtbaar zijn, wat teven zichtbaar zou moeten zijn in de uitgaven”, zei Koopman.
Olie noteerde maandag in het rood. Een mei-future West Texas Intermediate daalde 1,4 procent tot 66,45 dollar, terwijl een juni-future Brent 1,6 procent lager bewoog op 71.45 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,2365. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2332 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,2340 op de borden.
Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 19 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ASR Nederland met een winst van 0,9 procent, gevolgd door ASML en DSM met winsten van respectievelijk 0,8 procent en 0,7 procent.
Galapagos winst met een verlies van 2,9 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen.
Een groeiend aantal aandeelhouders van Unilever is tegen de verhuizing van het concern naar een hoofdkantoor in Rotterdam vanwege het risico dat het aandeel Unilever zijn plek in de FTSE 100 index, de belangrijkste Britse graadmeter op de beurs van Londen, kwijtraakt. Dit schreef The Sunday Times dit weekend. Het aandeel noteerde 0,1 procent lager.
CEO Frans van Houten van Philips ziet een derde termijn wel zitten. Dit blijkt uit een interview van de topman met Het Financieele Dagblad. “Ik wil het graag nog een hele tijd doen […] Ik vind het interessant en er moet nog veel gebeuren”, zo liet Van Houten optekenen. Het aandeel steeg 0,4 procent.
BAM was met een winst van 1,5 procent de sterkste stijger onder de Midkapfondsen. Besi Steeg 1,2 procent, evenals PostNL. TomTom verloor 1,1 procent en Fugro daalde 1,0 procent.
Onder de kleinere fondsen sprong Fagron met een winst van 5,2 procent in het oog. Pharming steeg 2,7 procent en ICT Group won 1,0 procent.
Sif Group daalde 2,7 procent. Volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten zette Kempen een verkoopadvies op Sif met een koersdoel van 18,00 euro.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.