Afgelopen week begon de herstelbeweging aan het einde van de week aan kracht te verliezen. Dit had voor een groot deel te maken met de stijgende rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie. De rente wist de gevreesde 3% te benaderen. En het is volkomen terecht dat de beleggers zich zorgen maken over de stijgende rente.

Tom Lee, medeoprichter van Fundstrat Global Advisors LLC, liet recent aan Bloomberg weten dat hij de reactie van de beleggers wat voorbarig vindt. Zo is Lee van mening dat de grens van 4 procent eerder een gevaar is dan de grens van 3 procent. Volgens hem kan de rente op de 10-jarige staatsobligatie nog wat verder stijgen alvorens de markten pas echt in gevaar komen.

Rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie nadert de weerstandslijn

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat sinds het jaar 1980 sprake is van een dalende trend bij de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie. Daarnaast werd er telkens een top op Wall Street neergezet toen de rente wist te stijgen tot aan de weerstandslijn. En de huidige weerstandslijn noteert rond de 3,25 tot 3,75 procent.

Wat dat betreft kan Lee dus gelijk hebben dat de reactie van de beleggers op dit moment nog wat voorbarig is, maar de echte dreiging komt steeds dichterbij. De voorzichtigheid van de beleggers is daarom erg goed te begrijpen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)