Al sinds 2000 kan je bieden op een lunch met een van de grootste beleggers allertijden, Warren Buffett. De opbrengst daarvan gaat naar een goed doel. In 2007 betaalden Guy Spier en Mohnish Pabrai $650.100 voor deze lunch, maar het was een van de belangrijkste uit hun leven. Dit is wat ze geleerd hebben.

Beide beleggers geven toe dat het veel geld is voor een lunch, maar het was “worth every penny”. Je krijgt natuurlijk niet elke dag de kans om te leren van een van de rijkste en beste beleggers die de wereld ooit heeft gekend.

Ze leerden dan ook 3 bijzonder waardevolle lessen:

-1. Benader alles met de nodige integriteit

Heel de business bij Berkshire Hathaway draait rond 3 pijlers: de waarheid, eerlijkheid en integriteit. Zo vroeg Buffett aan de heren: ‘Wil jij de beste lover zijn in de wereld, maar bekend zijn als de slechtste. Of wil je de slechtste lover in de wereld zijn, maar gekend zijn als de beste?’

Het is heel interessant om iemand te zijn die de feedback krijgt van slecht te zijn, maar eigenlijk weet dat hij goed bezig is. Integriteit is iets dat je al van jongs af aan moet leren, of je leert het nooit.

-2. Wees comfortabel met ‘nee’ zeggen

Het verschil tussen succesvolle mensen en heel succesvolle mensen, is dat heel succesvolle mensen ‘nee’ durven zeggen tegen bijna alles.

Zo heeft Warren Buffett iedere dag een agenda die bijna leeg is. Zo kan hij de controle bewaren over zijn tijd. Een overvolle agenda is niet per se een signaal dat je goed bezig bent.

Guy Spier veranderde na de lunch met Buffett ook in een persoon die zich comfortabel voelt met ‘nee’ zeggen.

-3. Doe wat je graag doet

Buffett zou even blij zijn met zijn job als hij een fortuin had van $100.000 dan als hij nu heeft met een fortuin van om en bij de $80 miljard. Buffett geeft ook graag geld aan goede doelen. Door zelf zo veel geld te verdienen met iets dat hij graag doet, heeft hij de middelen om geld te doneren aan de minderbedeelden, wat hij ook graag doet.

“You really want to think about, what will make you feel good, when you get older, about your life, and you at least generally want to keep going in that direction.”

Bron: CNBC