(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen maandag af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,2 procent in het groen.

Daarbij volgt de markt met argusogen de opwaartse trend van de treasury-rente, die richting de drie procent beweegt, terwijl beleggers zich tevens voorbereiden op een golf aan kwartaalcijfers deze week.

Handelaren prijzen voor 2018 steeds vaker een viertal renteverhogingen voor dit jaar in, in plaats van de drie verhogingen die de Federal Reserve tot dusver heeft gemeld. Vrijdag werd de kans op vier renteverhogingen geschat op 38 procent.

“Terwijl de sterke bedrijfsresultaten de aandelenmarkten op de korte termijn zouden moeten ondersteunen, moeten beleggers op hun hoede blijven, gezien de hogere Amerikaanse obligatierente”, waarschuwde marktanalist Konstantinos Anthis van ADS Securities. “Zelfs een kleinere verslechtering kan leiden tot een uitverkoop op de mondiale aandelenmarkten, aangezien rendementen het opwaarts potentieel bedreigen”, voegde hij toe.

De markt ziet zich maandag gesteund door een afname van de geopolitieke spanningen, nadat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zaterdag zei dat het land een nucleaire testlocatie zal sluiten en het testen van langeafstandsraketten zal opschorten. Toch wordt verwacht dat de Amerikaanse president Donald Trump de ontmanteling van het nucleaire programma zal eisen voordat Washington eventuele sancties zal opheffen.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de Chicago Fed National Activity Index is gedaald van 0,98 in februari naar 0,10 in maart.

Later op de dag volgen de voorlopige samengestelde inkoopmanagersindex van april en de bestaande woningverkopen in maart.

De euro/dollar noteerde op 1,2237. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2274 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,2288 op de borden.

Olie noteerde maandag in het rood. Een juni-future West Texas Intermediate daalde 1,5 procent tot 67,41 dollar, terwijl een juni-future Brent 1,0 procent goedkoper werd op 73,33 dollar.

Bedrijfsnieuws

Hasbro daalde voorbeurs 7,0 procent, nadat de Amerikaanse speelgoedfabrikant over het eerste kwartaal een nettoverlies rapporteerde van 112,5 miljoen dollar, ofwel 0,90 dollar per aandeel, op een omzet van 716 miljoen dollar. De aangepaste winst bedroeg 0,10 dollar per aandeel. De tegenwind schreef Hasbro toe aan het faillissement van Toys”R”Us in Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast kampt de fabrikant ook met te veel voorraden in Europa.

Halliburton heeft in het eerste kwartaal van 2018 een verlies weten om te buigen naar een nettowinst. “We realiseerden een 34 procent hogere omzet in vergelijking met het eerste kwartaal van 2017, terwijl het aangepast bedrijfsresultaat 619 miljoen dollar bedroeg, voornamelijk dankzij de robuuste marktomstandigheden in Noord-Amerika”, zei CEO Jeff Miller, er dan ook aan toevoegend erg tevreden te zijn over de Noord-Amerikaanse activiteiten het afgelopen kwartaal. Het aandeel verloor desondanks 1,9 procent.

Vectren steeg 5,6 procent. CenterPoint Energy neemt het concern over voor 72 dollar per aandeel. CenterPoint daalde 4,4 procent.

Alphabet, de moedermaatschappij van Google, publiceert nabeurs kwartaalcijfers en noteerde in de elektronische handel voorbeurs 0,3 procent hoger.

Henry Schein steeg 4,2 procent. Het concern meldde de dierengezondheidstak af te willen splitsen voor naar verwachting 1 miljard tot 1,25 miljard dollar in contanten.

Kimberly-Clark heeft in het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van 93 miljoen dollar, ofwel 1,71 dollar per aandeel op een omzet van 4,7 miljard dollar. Kimberly-Clark verwacht dit jaar niet langer een omzetstijging van 1 tot 2 procent, maar 2 tot 3 procent. Autonoom zal de omzet naar verwachting nog altijd stijgen met ongeveer 1 procent. De cijfer werden positief ontvangen. Het aandeel won voorbeurs 2,3 procent.

Ook Whirlpool komt vandaag met kwartaalcijfers. Het aandeel noteerde voorbeurs vlak.

Akorn kan maandag rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het Duitse Fresenium zondag bekendmaakte de overname ter waarde van 4,3 miljard dollar van de producent van generieke medicijnen te cancelen. Akorn noteerde voorbeurs daardoor 33,6 procent lager.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,9 procent lager op 2.670,14 punten. De Dow Jones index eindigde 0,8 procent in het rood op 24.462,94 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 1,3 procent tot 7.146,13 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.