(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden donderdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index daalde 0,2 procent tot 554,86 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,1 procent.

Europese beurzen verwerken donderdagochtend het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank handhaafde woensdagavond zoals verwacht zijn belangrijkste rentetarief op een bandbreedte van 1,50 tot 1,75 procent. De Fed zei in de begeleidende tekst nog steeds van plan te zijn om de rente geleidelijk te verhogen in de komende maanden. De algemene verwachting is nog steeds dat de centrale bank bij het rentebesluit in juni de rente weer zal verhogen. Antwoord op de vraag of de Fed de rente dit jaar drie of vier keer zal verhogen kwam er niet.

“Zoals al werd verwacht bleven de rentes onveranderd. Reden tot verdere verhoging is momenteel niet aan de orde aangezien het inflatiepercentage niet ver afwijkt van het gezonde niveau van rond de 2 procent”, aldus marktanalisten van onlinebroker Lynx. “Als gevolg van de uitspraken van de Federale Reserve, waren het uiteraard niet enkel de indices die reageerden. Direct na de bekendmaking steeg de yield op het Amerikaanse 10-jaars Treasury naar een percentage van 2,97 procent”, voegde Lynx toe.

Op macro-economisch vlak werd donderdagochtend in Europa bekend dat de consumentenprijzen in april minder hard zijn gestegen dan in de voorgaande maand. Het inflatiecijfer voor april kwam uit op 1,2 procent, tegenover 1,3 procent in maart, terwijl werd gerekend op een stijging van 1,4 procent.

Tevens werd bekend dat de bedrijvigheid in de Britse industrie in april in een hogere tempo is gegroeid. De inkoopmanagersindex voo de industrie steeg van 51,7 naar 52,8.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag verschijnen in de Verenigde Staten een viertal cijfers. Voor het openen van Wall Street verschijnen de wekelijkse steunaanvragen, productiviteit en arbeidskosten in het eerste kwartaal en de Amerikaanse handelsbalans van maart, gevolgd door de fabrieksorders in maart.

De euro/dollar noteerde op 1,2006. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1970 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1951 op de borden.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een juni-future West Texas Intermediate steeg 0,3 procent tot 68,13 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,2 procent hoger bewoog op 73,50 dollar.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 8 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 5,2 procent, gevolgd door Philips Lighting met een winst van 2,0 procent en ASML, dat 1,6 procent steeg.

Unilever was met een verlies van 1,4 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen. Het aandeel noteert ook ex-dividend. Inmiddels vindt er ook een aandeelhoudersvergadering plaats, waarbij de remuneratie van de top onder het vergrootglas zal liggen.

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco maakte woensdagavond laat bekend dat het met succes 3 miljard euro aan obligiatieleningen heeft geplaatst. Het aandeel verloor 0,3 procent.

In de Midkap was BAM met een winst van 7,1 procent de sterkste stijger. BAM rapporteerde voorbeurs kwartaalcijfers. Analist Edwin de Jong van NIBC sprak van sterke marges voor de bouwer in een seizoensgebonden zwak kwartaal. De Jong sprak verder van bemoedigende cijfers, hoewel er volgens hem nog wel uitdagingen in het verschiet liggen. Analist Bart Cuypers van KBC Securities sprak van nette resultaten “met gelukkig geen grote nieuwe negatieve verrassingen”.

Intertrust was met een verlies van 6,2 procent de sterkste daler in de AMX, na het nieuws dat Blackstone 7,5 miljoen aandelen Intertrust verkocht voor een prijs van 16,00 euro per stuk aan institutionele beleggers.

Besi verloor 1,3 procent, nadat Berenberg het koersdoel verlaagde van 88,50 naar 75,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Berenberg verlaagde zijn taxaties voor het lopende kwartaal naar de onderkant van de door Besi afgegeven outlook. Ook voor de rest van het jaar temperden de analisten hun verwachtingen. “Maar we geloven niet dat de semi-cyclus instort”, voegden zij toe.

Van de kleinere fondsen kon ForFarmers rekenen op de aandacht van beleggers. ForFarmers realiseerde in de eerste drie maanden van 2018 een stijging van de brutowinst in alle clusters, terwijl het aangepast bedrijfsresultaat licht daalde door onder meer advieskosten met betrekking tot de overname van het Poolse Tasomix. Analist John David Roeg van NIBC sprak van een behoorlijk kwartaal. Het aandeel noteerde 1,8 procent lager en was daarmee de sterkste daler van de kleinere fondsen.

Sif steeg 1,5 procent, na een kwartaalupdate. Sif zag ook in het eerste kwartaal van 2018 de resultaten onder druk staan door vertragingen in projecten en technische tegenslagen. Analist Thijs Berkelder van ABN AMRO noemde de resultaten conform de verwachting en merkte op dat 2019, na een tussenjaar, een stuk beter lijkt te worden. De analist was vooral te spreken over de ontwikkeling van het orderboek.

ICT Group nam het voortouw in de AScX met een winst van 3,5 procent, gevolgd door Fagron, dat 2,4 procent steeg.

VolkerWessels bereikte met Stedin Group een akkoord over de overname van Joulz Energy Solutions. De overname voegt 60 miljoen euro toe aan de omzet. Het aandeel noteerde 0,2 procent hoger.

Het lokaal genoteerde DGB Group steeg bij hoge volumes 8,9 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.